Annons
Nyheter

Kulturhuvudstads-satsningen skall få en bredare förankring

Nyheter • Publicerad 20 december 2007

KALMAR

Frågan om Kulturhuvudstad ska nu få en bredare förankring i länet. Regionförbundet tar från och med nu den totala kostnaden för arbetet med att ta fram ett beslutsunderlag om länet ska ansöka eller inte. Vid sidan av detta utökas styrgruppen med representanter från samtliga kommuner i länet.

Annons

– Arbetet med Kulturhuvudstadsfrågan är bara en del i länets långsiktiga arbete för att stärka kulturens roll i regional utveckling. I dag ligger fokus i debatten i hög utsträckning på om länet ska ansöka eller inte. Vi vill i stället sätta in frågan i ett större sammanhang. Det handlar om att diskutera kulturens utvecklande kraft för exempelvis näringslivstillväxt, profilering av regionen och lärande för att bara nämna några exempel, säger Regionförbundets ordförande Leif Larsson.

”VI SKA INTE UPPFINNA HJULET PÅ NYTT”

I förra veckan träffades samtliga kommunstyrelseordföranden för att bland annat diskutera frågan om Kulturhuvudstaden. Även härom dagen var frågan uppe på Regionförbundets styrelse, där man kom fram till ett förbättrat sätt att arbeta vidare på för att få en bredd i frågan och i förankringen i kommunerna.

– Vad som är viktigt att poängtera är att vi inte ska uppfinna hjulet på nytt. I regionen finns redan i dag nationellt och internationellt starka varumärken inom kulturen. Det är dessa vi ska bygga vidare på. Om vi tar beslut om att lämna in en ansökan i vår så är det bara en del i länets långsiktiga arbete med att stärka kulturen som en tillväxtmotor, säger Leif Larsson.

Ett beslutsunderlag ska vara framtaget under april 2008.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons