Annons
Nyheter

Kossorna spelade huvudrollen

Nyheter • Publicerad 12 maj 2008

ARONTORP

För andra året i rad var det betessläpp på Arontorps gård, dit folk vallfärdade i helgen för att se korna när de blev utsläppta för första gången i år.

Annons

– Folk från Karlskrona kom hit redan dagen innan för att vara på plats, berättade Pelle Engman.

Ja, folk hade kommit från hela södra Sverige för att se på vårens stora begivenhet, betessläpp. Hos Engmans var det ett 40-tal kor som fick se dagens ljus och äntligen kunna äta grönt och friskt gräs (istället för tråkigt torkat hö). Den ko som fick äran att ta täten ut i hagen var 240 Majros.

NYFÖDDA KALVAR

Arla kretsråd på Öland som har nio aktiva producenter höll i trådarna och var med och hjälpte till med tipspromenad, information om kossor, fika och självklart själva betessläppet. Två små nyfödda kalvar visade upp sig för folket samt några fårtackor med lamm, som tyckte det var varmt så varmt.

EVA JOELSSON

Värt att veta om kor:

1. Svensk Låglands Boskap (SLB)  och Svensk Rödbrokig Boskap är vanligast i Sverige.

2. En ko väger cirka 600-700 kilo.

3. En ko mjölkar cirka 9 500 kg per år.

4. En ko äter 40-50 kilo mat per dag.

Annons

5. En ko dricker upp till 100 liter vatten per dag.

6. En ko är dräktig i nio månader och tio dagar.

7. En ko får en kalv per år.

8. En flickkalv kallas för kviga, en pojkkalv för tjur.

9. En kviga blir ko när hon har fått sin första  kalv, vid cirka 24-30 månaders ålder.

10. Kalven går med kon i ett-två dygn.

11. Kalven får mjölk i två månader, sedan äter den ensilage, högräs, kraftfoder, spannmål.

12. Alla kor har åtta veckors semester innan nästa dräktighet (sinperiod).

13. Alla djur har unika nummer, (personnummer), öronnummer som står för land, gård, födsel och individ.

14. Kviga har samma namn som komamman.

15. Vanligaste konamnen är Rosa, Vega, Blenda, Majros, Blacka, Blomma, Stjärna.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons