Annons
Nyheter

Konstmuseum inget bra för konst

Nyheter • Publicerad 26 maj 2008

Det är för ljust i utställningssalarna på Kalmar Konstmuseum. Alldeles för mycket skadligt uv-ljus skiner in genom de stora fönstren.

Experter från Nationalmuseum, som lånat ut målningar och teckningar till muséet, kunde efter en brandkårsutryckning konstatera att Kalmar Konstmuseum inte uppfyllde kraven för att få hänga Nationalmuseets värdefulla tavlor på väggarna.

Annons

Den svarta kuben i Kalmar, Kalmars Konstmuseum, må vara ett arkitektoniskt mästerverk. Men byggnaden är inte lämplig för att hänga konst i. Åtminstone inte enligt Nationalmuseets kriterier.

– Nej, det är alldeles för ljust i salarna, säger en av landets främsta experter, konservator Britta Nilsson på Nationalmuseum.

– Det kunde en kollega till mig konstatera när hon for till Kalmar för att kontrollera om byggnaden uppfyllde de krav vi ställt för att låna ut målningar och teckningar till muséet.

När Nationalmuseum lovade att låna ut några av sina oerhört värdefulla konstklenoder till Kalmar Konstmuseums öppnande, fick muséet skriva ett särskilt kontrakt med Nationalmuseum. I detta kontrakt stipuleras bland annat en mängd tekniska specifikationer för att skydda våra nationalskatter på bästa möjliga sätt.

– Och bland det viktigaste är ljusförhållandena i byggnaden, förklarar Britta Nilsson.

– UV-ljus är direkt skadligt för målningar och särskilt för konst där papper är ett av materialen, exempelvis akvareller och teckningar.

Britta Nilssons expertkollega kunde redan innan hon använde sin tekniska specialapparatur för ljusmätningar konstatera att ”det är här går bara inte.”

Nu hade det varit direkt pinsamt om Kalmar Konstmuseum hade snuvats på de konstnärliga godbitarna. Särskilt inför invigningen av den omdiskuterade byggnaden.

– Men man löste det hjälpligt genom att hänga något slags tyg för fönstren. Och teckningarna fick hängas upp i ett särskilt, provisoriskt rum inne i muséet. Ett slags slutna skärmväggar där inget ljus släpps in.

Det är alltså inte helt enkelt att beskåda all den tjusiga konsten i den halvskymning som nu råder inne i muséet. Och teckningarna syns nästan inte alls i det särskilda ”teckningsrummet”.

Annons

– Men det är så det kan bli...när man inte tänker till från början.

Hur ska då ett museum se ut för att möta tekniska krav när det gäller just skadligt ljus?

– Det ska finnas så lite av direkta fönster som möjligt. Bäst är indirekt ljus genom lanterniner i taket, ungefär som på Moderna Muséet. Man kan också filtrera uv-strålning i de fönster som finns.

– Även vanligt lampljus från spotlights, lysrör och liknande bör man filtrera. Det finns tekniska lösningar för detta. Och det är känt över hela museivärlden.

– Det är alltså inga konstiga nymodigheter vi talar om. Och åtgärderna är givetvis till för att skydda konstverken på bästa sätt.

Nu saknas det inte precis fönster på Kalmar Konstmuseum (se bild här intill).

Men för att konstmuseet ska fungera som ett konstmuseum kan det kanske krävas en viss ombyggnad så här strax efter invigningen.

– Eller så får man lösa det med uv-filter på fönstren. Det finns en speciell mörk film som man kan applicera på fönstren som möjligen kan lösa problemet, säger Britta Nilsson tröstande.

Och då blir den nybrutala kuben verkligen svart...

ULF HEDMAN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons