Annons
Nyheter

Ilko trivs i sitt nya hemland: ”Sverige har gett mig mycket”

Nyheter • Publicerad 6 juni 2008

BORGHOLM

Det ser ut som en tanke: Ilko Corkovics äldsta dotter är född den 6 juni, Sveriges nationaldag. När hon föddes i det forna Jugoslavien var det inget speciellt med det datumet. Men när familjen fick fly från sitt hemland i december 1992 hamnade de just i Sverige.

Annons

– Vi brukar säga att hon visste att hon skulle hamna i Sverige eftersom hon föddes just den dagen, säger Ilko Corkovic, 40-åring från Borgholm.

Han är en av de många flyktingar som hamnade på Öland under 1990-talets första år.

– Vi var i Ystad några dagar, sedan kom vi till Lundegård tillsammans med 600 andra flyktingar, berättar Ilko.

Vad visste du om Sverige då?

– Jag hade läst geografi i skolan och visste var Sverige låg. Eftersom jag är så idrottsintresserad kände jag väl till Stenmark och Borg, speciellt Stenmark eftersom han åkte på skidor från Jugoslavien. Sen är Volvo känt för alla.

Hur togs ni emot på Öland?

– Vi blev mycket väl omhändertagna, alla var artiga och trevliga.

Ilko och hans familj (fru och dotter på 18 månader) kom till Öland i december 1992. Ett knappt halvår senare beviljade regeringen en generell asyl för alla bosnier (Ilko är bosnisk kroat) av humanitära skäl.

– Det var skönt att det gick snabbt, att man slapp oroa sig.

Ilko Corkovic började snabbt försöka ta sig in i det svenska samhället.

Annons

– Du kommer inte att tro mig, men redan efter en vecka i Sverige köpte jag en kvällstidning och försökte läsa den genom att slå i ett lexikon.

Han och frun lärde sig snabbt svenska och Ilko vill speciellt tacka Pelle Hermansson (välkänd torghandlare i Borgholm) som hjälpte många med språket.

– Pelle var chaufför när vi skulle ut på olika aktiviteter och lärde oss vad saker hette på svenska under resorna.

I hemlandet hade Ilko utbildat sig på maskinteknisk linje. Men några högre studier tillät inte ekonomin.

– I Sverige fick jag en andra chans, säger han.

Efter studier på Komvux läste han vidare på högskolan och tog en magisterexamen i företagsekonomi. Han tog examen i juni 2000 och till hösten började han arbeta på skatteverket i Borgholm. Numera är han sektionschef och jobbar fyra dagar i veckan i Kalmar, med medarbetare både i Borgholm och Kalmar.

– Jag har alltid varit intresserad av ledarskap.

Hans intresse för fotboll gjorde att han kom in ännu mer i det svenska samhället: under åren har Ilko spelat i båda Persnäs, Byxelkrok, Böda och Högsrum. Numera nöjer han sig med spel i Korpen för Skatteverket.

– Fotbollen har hjälpt mig jättemycket med kontakter.

Faktiskt är det så att det är via fotbollen Ilko också engagerade sig politiskt (han sitter numera i Borgholms kommunfullmäktige för socialdemokraterna).

Annons

– Det var en fotbollsdomare som fick mig intresserad, berättar Ilko.

Man kan väl med tanke på Ilkos politiska hemvist säga att fotbollsdomaren gav honom rött kort...

– Jag är intresserad av samhällsfrågor, säger Ilko om sitt politiska arbete.

Numera räknar sig Ilko som svensk.

– När vi är på semester brukar vi säga att vi ska åka hem till Sverige. Jag och min familj (fru och fyra döttrar, reds. anm) har fått ett bra liv i Sverige. Det känns bra; vi har blivit en del av samhället. Sverige har gett mig jättemycket.

Vad tycker du är typiskt svenskt?

– Människor är lugna och samlade. Jag är imponerad av trafikkulturen, här har man förståelse och hjälper varann i trafiken.

Ilko firar inte nationaldagen på något speciellt sätt (dotterns födelsedag kommer mer i fokus), men vad gäller andra helger som midsommar och jul har han anammat svenskt firande.

– Barnen pratar två språk, men när de själva får välja, blir det svenska, säger Ilko, som blivit en del av det svenska samhället.

Kanske han fick en föraning om det redan för 17 år sedan, när dottern föddes den 6 juni...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons