Annons
Nyheter

Himmelsberga erbjuder mångfald

Nyheter • Publicerad 28 juni 2012

HIMMELSBERGA

Ölands Museum Himmelsberga har ett fullspäckat program för konsten i sommar. En konstnär som sticker ut är Helena Blomqvist.

Annons

– Det är häftigt att kunna se utställningen här, säger Maria Lindmark, verksamhetsansvarig.

Just nu har Ölands museum Himmelsberga tre utställningar. I Konsthallen har Helena Blomqvist sin utställning ”The last golden frog”. I Stora hallen visar Marlene Lindmark och Simon Johansson upp sin utställning ”Djurpoträtt”. I Vita huset har Lars Strandbo sin utställning ”Fåglars Landskap”.

Maria Lindmark är väldigt nöjd med utställningarna och framför allt Helena Blomqvist.

– Det är en jättegrej att vi får hit den här bildserien. Den hade nyligen en separatutställning på Fotografiska och är en av de mest omtalade och kända i år. Det är häftigt att kunna se den här och roligt att få visa utställningen. Det gäller att passa på för den är bara här i två veckor, säger Maria Lindmark.

De känner varandra och det är en stor anledning till att den kunde ställas ut i Konsthallen.

– Jag hade kort tid att planera utställningarna i år och vågade knappt fråga henne. Jag tänkte att hon skulle väll ut i världen och visa upp dem. Men hon tyckte att det var jätteroligt att få visa upp dem här.

Helena Blomqvist har hämtat inspiration från Öland och många fotografier är tagna här.

– Hon följer sina idéer och lägger många månader på varje bild. Det är en ganska oprövad stil och hon blandar olika tekniker. Bilderna har både humor och vemod. De är som drömmar, de är knäppa men sedan ser man budskapet, säger hon.

MER LEVANDE

Marlene Lindmark och Simon Johansson har funnit inspiration till sin utställning från bland annat Paris, Karlshamn, New York och Öland. Marlene Lindmark bor på Öland och Simon Johansson är sommarölänning sedan barnsben.

Annons

De har använt photoshop för att göra bilderna. Bakgrunden har de klippt i hop från flera olika bilder. Sedan har Marlene målat av bilderna från dator till duk.

– Förut har vi gjort bilderna i datorn och sedan printat ut dem. Men nu har vi provat att föra över dem på duk med akryl, och det blir mer levande.

– Det har varit roligt. Resultatet blir något helt annat jämfört med vad vi gör själva. Nu möts vi, säger Marlene Lindmark.

MAFFIGT

Maria Lindmark är nöjd med utställningen.

– Det är roligt med en sådan annorlunda teknik. Den är verkligen sevärd. Inte ofta man ser ett samarbete mellan två konstnärer med så olika uttryck. Formaten och motivbilderna är symmetriskt, som helhet blir det väldigt maffigt. Det är roligt att Himmelsberga får lite yngre konstnärer med andra uttryck. Det är bra att ha en mångfald.

Lars Strandbo jobbar med akvarell, olja och akryl. Han återkommer ofta till horisonten i sina landskapsmålningar.

– Det är en känd och omtyckt Ölands-konstnär som vi tycker är kul att ha här. Den heter ”Fåglars Landskap” men det är inte så mycket fåglar på bilderna, men man kan ana dem, säger Maria Lindmark.

FULLSPÄCKAT

I sommar kommer det att visas ännu fler utställningar. Bland annat ”Ön” som är specialgjord för Himmelsberga Konsthall. Konstnärerna är: Felix Lönn, Jens Fröberg, Eskil Liepa, Elin Båve, Noak Lönn, Ebba Forslind och John Söderberg.

Annons

Margareta Sjögren med måleri, Charlotte Rönnlund med måleri, Föreningen Noshörningen med konsthantverk i olika tekniker, Britt Nilsson med tovat konsthantverk, Karl Meyer och Åke Johansson med keramik, broderi och foto.

– Utställningen ”Ön” är gjord för den här platsen. Jag är nöjd med att vi har lyckats med det, trots att vi inte har samma förutsättningar längre. Det är kul att de har flyttat härifrån, då får de lite distans till Öland samtidigt som de känner ön väldigt väl. De är skickliga och gör det med lite nya ögon, säger hon.

ALEXANDER JENSEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons