Annons
Nyheter

Himmelsberga efterlyser konst

Nyheter • Publicerad 4 december 2008

Nästa sommars utställning på Himmelsberga handlar om kvinnliga konstnärer som verkat på Öland.

Det är Kristina Jeppsson, tf. intendent på museet, som ligger bakom den kommande utställningen.

Annons

– Gemensamt för konstnärerna som jag valt att uppmärksamma på 2009 års konstutställning på Himmelsberga är att de målat på Öland under 1900-talet, säger Kristina Jeppsson.

– Konstnärerna företräder annars vitt skilda måleriska uttryck och levnadsöden. Genom detta konstnärsmöte vill jag bjuda besökaren på en intressant och spännande utställning med levande öländskt måleri.

Bland de deltagande konstnärerna är Vera Nilsson en personlig favorit hos Kristina, men rent allmänt vill hon dels få en god blandning, dels uppmärksamma några konstnärskap som inte varit föremål för utställningar på länge.

Några verk finns i Himmelsbergas samlingar, mycket lånas in från olika konstmuséer men Kristina vill också visa verk från privata samlingar:

– Nu hoppas jag att ölänningarna är villiga att låna ut sina konstverk så fler får glädjen att se dem i Himmelsbergas konsthall i sommar, kommenterar Kristina som nu gör en efterlysning via Ölandsbladet för att få låna in verk till utställningen.

– Jag tror att det finns en del hemma hos ölänningarna, fortsätter hon.

Mest nyfiken är hon på om det finns några landskap målade av Lotte Laserstein.

DELTAGANDE KONSTNÄRER

Följande konstnärer är aktuella för Himmelsberga utställning, med kommentarer från Kristina Jeppsson:

Vera Nilsson (1888-1979) är en av de stora svenska expressionisterna, hennes vilda Ölandslandskap liknar ingen annans. Idag hänger hennes målningar på de stora konstmuseerna, men jag är nyfiken på om det finns målningar kvar av Vera Nilsson på Öland. Hon återkom till Öland för att måla i större delen av sitt liv och bodde förutom i Villa Nyborg i Borgholm också i Södra Sandby, Räpplinge och Gillberga. Vad finns det för bilder och berättelser kvar?

Annons

Lotte Lasersteins (1898-1993) konstnärsliv påverkades starkt av Europas historia och sin judiska börd. Från att ha studerat vid konstakademin i Berlin på 1920 talet och varit en av de skickligaste, med lysande karriärutsikter hamnade hon av olika anledningar i Sverige innan andra världskriget och blev kvar här. Lotte Larserstein var en mycket duktig porträttmålare och det var för att måla av landshövdingen Ruben Wagnersson hon kom till Kalmar. 1954 skaffade hon sig en sommarstuga i Standtorpshage dit hon återkom för att måla bland annat landskap i resten av sitt liv. Lotte Laserstein ligger begravd på Räpplinge kyrkogård och 2003 visades en stor utställning av hennes verk i Berlin.

Ann-Marie Larsén född 1920 i Kalmar är utbildad vid konstfack och Otto Skölds målarskola. Hon har målat på Korsika, Spanien, Island mm och arbetat som teckningslärare på Capellagården. Hon bor sedan 1961 i Vickleby. Ann-Marie Larsén har skildrat det öländska landskapet med djur och fågelliv i olja och akvarell.

Ingeborg Cedergren Nilsson (1927-1974) föddes 1927 i Spjutterum. Hon studerade på Otto Skölds målarskola och bodde sedan i Paris till 1951. Hon arbetade med grafik och oljemåleri, både porträtt, djurbilder och landskap. Ingeborg Cedergren Nilsson var med och startade Ölands grafiska sällskap och bodde i Dyestad.

Margareta Linton Lindekrantz föddes 1931 i Linköping och målar expressionistiskt med hög färgsättning. Hon gick på Konstfack och Konstakademin i Stockholm under 50-talet och kom till Öland sommaren 1961. Margareta Linton Lindekrantz har haft en lång karriär med utställningar i Stockholm, Göteborg, Kalmar och Malmö och har undervisat på Ölands Folkhögskola. Hon bor i dag i Stockholm och Algutsrum.

Maria Södergren är född 1951 och bor sedan år 2000 i sitt föräldrahem i Stenåsa. Hennes motiv är ofta fantasifulla djur, framförallt hundar, men också landskap målade på duk eller på trä sågade i relief eller som fristående skulpturer. Hon har arbetat mycket med offentliga uppdrag till sjukhus, skolor och vårdinrättningar ibland annat Stockholm och Mörbylånga.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons