Annons
Nyheter

Hemliga rum öppnas på slottet

Nyheter • Publicerad 18 maj 2008

BORGHOLM

Lördagen den 24 maj blir det en heldag på Borgholms slott; då bjuder Statens fastighetsverk in till evenemanget ”Hemliga rum”.

Annons

– Vem vill inte gå in i hemliga rum? säger Marlene Bergholm från fastighetsverket som är projektledare för evenemanget.

På 27 platser landet runt öppnar Statens fastighetsverk Hemliga rum.

– Det är ett viktigt uppdrag vi har, att levandegöra vårt kulturarv, säger fastighetsförvaltare Anders Magnusson från Statens fastighetsverk.

På Borgholms slott blir det en heldag som inleds med att landshövding Sven Lindgren tillsammans med Anders Magnusson och Lillebill Grähs från Borgholms kommun inviger det nya entréområdet med parkeringen. Därefter öppnas slottet och det är bara att utforska alla hemligheter.

– Vi har ett brett program, konstaterar Marlene Bergholm.

HUSGRUND

Kastellan Jim Rudolfsson finns på plats vid källaren i västra tornet, Lena Arén finns i vinkällaren och berättar om den. Slottsarkitekt Erik Wikerstål berättar om ett nyare hemligt rum, nämligen köksmodulen. Riktigt hemlig är den husgrund som finns på inre borggården och som man fann nya detaljer kring när man scannade av området härom året.

Bengt Grafström är dagens konferencier och kommer att intervjua personer som arbetar med slottet. Musikaliskt ser Bara Mässingen till att det låter bra. Kalmar läns museum och Calmar renässansgille ser till att det finns många aktiviteter inte minst för barn – det handlar om både att skjuta armborst och prova excercis, bland annat. För barnen finns det också en specialuppgift lördagen den 24 maj. Några Goofer från yttre rymden har stulit slottets nycklar och här blir barnen nyckelpersoner för att de ska komma till rätta igen.

FRI ENTRÉ

Nere i källargångarna är det ddrygt 10 grader varmt. Fastighetsförvaltare Anders Magnusson hoppas att det ska vara lite varmare i luften:

Annons

– Det vore bra med sol och 19 grader, säger han.

Regn, det vill arrangörerna helst slippa kommande lördag. Noteras kan att det är fri entré till slottet denna ”hemliga dag”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons