Annons
Nyheter

Hedin söker folk som träffat Sandemose

Nyheter • Publicerad 21 januari 2006

– Träffade du Aksel Sandemose när han var på Öland?Den som ställer frågan är bibliotekarie Erik Hedin, som forskar kring författarens besök på Öland under andra världskriget.

Aksel Sandemose, född 19 mars 1899, död 6 augusti 1965, föddes och växte upp i Danmark, och utifrån sina erfarenheter av den inkrökta landsbygden myntade han uttrycket Jantelagen, med det klassiska första ”budordet”: Du skall inte tro att du är något.

Annons

Sedermera flyttade Sandemose till Norge där han fortsatte sin litterära produktion samtidigt som han var en viktig röst i den politiska och kulturella debatten.

Bland hans mer kända verk finns ”En flykting korsar sitt spår” från 1933 och ”Varulven” från 1958.

– Han är en av de verkligt stora nordiska författarna, konstaterar Erik Hedin.

Var har då Sandemose med Öland att göra?

Jo, under några månader i exil under andra världskriget vistades han på norra Öland, där han fick låna ett sommarhus vid Horns udde av professor Olle Holmberg. Sandemose var på Öland sommaren och hösten 1943.

Om sina upplevelser på Öland skrev han bland annat i ”Resan till Kjörkelvik” (1954) – här berättar han bland annat hur han avvisades från stadshotellet i Borgholm eftersom han var klädd i shorts och luktade konjak – samt ”Felicias bröllop” (1961). Han skrev även om en artikel i danska Politiken om Öland, med rubriken ”Ölands Lyksaligheder”

Om ölänningen skrev Sandemose bland annat följande:

”Människorna är milda och fogliga, de ser inte ut att ha några som helst robusta drag, och ett skandinaviskt tränat öra hör genast den danska tonen i språket” (ur ”Resan till Kjörkelvik”).

Han utforskade Öland per cykel och har bland annat beskrivit hur han cyklade hem från en nattlig fest med kvinnliga konstnärer. Det blir en hemfärd att minnas; bland annat hoppar kedjan av...

I Sven Ljungbergs bok ”På Öland” finns bland andra fiskaren Hultgren med. Innan han avled intervjuade Erik honom om Sandemose.

Annons

Men bibliotekarien vill veta mer och nu ställer sig alltså Erik Hedin frågan: är det någon i läsekretsen som har minnen från personliga möten med Aksel Sandemose?

Eriks forskarmöda hoppas han ska leda till dokumentation i skriftlig form så småningom.

Fotnot: Fakta om Sandemose i denna artikel har bland annat hämtats ut ”Öland - de fattiga socknarna i norr” av Anders Johansson och Tom Hedlund samt ”Lyckliga somrar” av Ulf Wickbom och Walter Frylestam.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons