Annons
Nyheter

Harry fick jobb hos kungen

Nyheter • Publicerad 14 mars 2008

LÖTTORP

Shirehästen Harry började sin tjänst som pukhäst vid Beridna högvakten för två år sedan. Shirehästen från Horns Kungsgård på norra Öland har skött sin uppgift så bra att han nu återvänt till Stockholm för att stanna.

Annons

Maria Andersson som bor uppe vid Horns Kungsgård har flera hästar som hon använder till turridning året om, men mest på sommaren. Shirehästen Harry har varit Marias, sedan han som 10 månadersföl, tillsammans med storebrodern William, kom till Maria från Ölands Djurpark

– Ja, visst känns det i hjärtat att han åker efter så många år, men jag vet att Harry får det bra i Stockholm och att han tycker om sitt arbete.

KUNGENS 60 ÅRSDAG

Sitt första uppdrag som pukhäst gjorde Harry vid kung Carl XVI Gustafs födelsedag 2006 och han skötte sig exemplariskt. En pukhäst har både stora trummor och en ryttare som slår på trummorna på ryggen.

– Jag var uppe i Stockholm vid kungens 60 årsdag och det var härligt att se hela paraden och så Harry mitt i allt, berättar Maria.

Tidigt på morgonen i tisdags kom hästtransporten och hämtade Harry och förhoppningsvis kommer Maria och Harry att träffas igen.

– Jag får åka upp till Stockholm och hälsa på Harry vid Högvakten.

ETT HEDERSUPPDRAG

Vaktparaden vid Kungliga Slottet i Stockholm bevittnas av 10 000 personer varje gång, varav 3 000 personer står på yttre borggården. Det är ett riktigt hedersuppdrag att vara pukhäst hos Carl XVI Gustaf.

Beridna högvakter sker utvalda dagar under perioden april till augusti och det blir cirka 45 högvakter totalt. Program finns på Beridna Högvaktens hemsida: www.beridnahogvakten.se.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons