Annons
Nyheter

Hans Leygraf till Borgholm

Nyheter • Publicerad 25 januari 2006

Borgholms Musik- och Teaterförening gästas på söndag 29 januari åter av Hans Leygraf, en av de verkligt stora svenska pianisterna, med en lång internationell karriär.

På programmet står musik av W A Mozart, vars 250:e födelsedag infaller två dagar före konserten. Vi får höra hans Fantasi och Sonat i c-moll. Det blir också musik av Franz Schubert (Six moments musicaux), Arnold Schönberg (Sex små pianostycken) samt av Joseph Haydn (Sonat i c-moll).

Annons

Hans Leygraf föddes 1920 i Stockholm av tysk-österrikiska föräldrar. Som 6-åring började han studera piano. Vid 9 års ålder framträdde Hans Leygraf för första gången offentligt som solist, i Mozarts A-dur konsert tillsammans med Stockholms Konsertförenings symfoniorkester. Sedan dess har Mozarts musik löpt som en röd tråd genom hans musikaliska utveckling. 1947 inledde han sin internationella karriär med uppseende Mozartaftnar i bl.a. Zürich och Milano, och därefter följde en rad soloaftnar och orkesterkonserter med enbart Mozart på programmet bl.a. i samarbete med filharmonikerna i Stockholm, Wien, London och Tokyo, Tonhalleorkester i Zürich, Concertgebouworkestern i Amsterdam och BBC symfoniorkester. Bland de dirigenter han under årens lopp har konserterat med kan nämnas Blomstedt, Celibidache, Dorati, Dutoit, Solti och Szell.

Under 30 års tid fortsatte han att tränga in under ytan av den Mozartska musiken för att mer och mer kunna upptäcka, framhäva och gestalta dess djupare värden. Först i början av 80-talet beslöt han sig för ett slutgiltigt genomförande av de sedan länge planerade inspelningarna av Mozarts pianosonater.

Parallellt med sitt pianistskap har Leygraf ägnat sig åt en omfattande pedagogisk verksamhet. Han har bl.a. undervisat i Darmstadt, Stockholm, Hannover och Berlin varvid han har utbildat många framstående pianister och pianopedagoger. 1975 erhöll han en ordinarie professur vid musikhögskolan Mozarteum i Salzburg där han fortfarande är verksam som ledare för en internationell solistklass.

Arrangerar gör Borgholms Musik o Teaterförening och Länsmusiken.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons