Annons
Nyheter

Fynd i kista

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2006

En läskunnig glasmästare med smak för både tobak och alkohol.Det är den trolige ägaren till årets kistfynd på Regalskeppet Kronan.– Det var inte riktigt vad vi hade förväntat oss, inleder Lars Einarsson, projektledare.

Kistan hittades på trossdäck, eller kväsardäck som det också kallas, det var där man hyste till exempel skadade, döda och proviant. På trångbodda Kronan, med sina 850 man, har det också visat sig att det var här många vistades.

Annons

Under tre veckor har innehållet undersökts med stor försiktighet. Än är arbetet inte färdigt. Till exempel ska en klump med bland annat järn röntgas för att kunna urskilja vad den kan innehålla.

Nå, vad har man då kunnat konstatera?

I kistan fann konservatorerna bland annat verktyg, fröer, bär, rester från en skjorta av lin och sidentråd samt mynt. Något som inte sa särskilt mycket om dess ägare. Snart fann man dock en djup tenntallrik med tre mästarstämplar, vilket innebär att den håller högsta kvalitet. Utifrån dessa går att utläsa att mästaren hette PAS – Petter Andersson (verksam 1650-1679) samt att han hört hemma i Norrköping. En tennbehållare, troligen avsedd för alkohol, är ostämplad men graverad med namnet ”Hans Tursen”. Kan det vara ägarens namn? Kanske, men under tallriken står initialerna AE och under en kopp HN…

En vacker, äggformad dosa med lås och gångjärn har röntgats, men den verkar vara tom. Troligen har den innehållit snus eller tobak.

Två svepaskar och tre böcker hittades också. Dessa har ännu inte undersökts ordentligt.

Det har däremot en rad specifika verktyg. Tack vare dessa har den döde mannen fått titeln glasmästare av bland annat Max Jahrehorn, konservator vid Kalmar Läns Museum. Han visar upp en passare, två linjaler som är en aln respektive tio tum långa, samt ett hornskaft med tillhörande metallhylsa.

– Ser ni, i toppen på den glimmar det. Vi tror att det är en glasskärare, berättar Jahrehorn.

Mannens yrke förklarar de tunga blytackor som också fanns i kistan, med stämplar som tros vara engelska, och en avlång träask med blyspröjs för dåtidens fönster.

Något som inte har hittats i kistan är glas. Däremot glimmer.

– Det tål värme bättre, är mer följsamt och inte så sprött. Dessutom billigare och ganska lätt, vilket kanske gjorde det mer lämpligt på ett fartyg, tror Jahrehorn som är exalterad över just det fyndet.

Annons

– Det är mycket ny information, kanske användes glimmer istället för glas ombord.

En viktsats på cirka 100 gram ställer till bekymmer. Vad skulle en glasmästare med denna till? Max har en idé.

– Han kan ha haft den inne för reparation eftersom han var lödkunnig.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons