Annons
Nyheter

Fredag blev till lördag i Långlöt

Nyheter • Publicerad 25 november 2013

I fredags kväll var det Lördagskväll på Gökahult. Då hade nämligen Bygdegårdsföreningen Hemgården Långlöt bjudit in Räpplinge-Högsrums teateramatörer att spela sin föreställning med det namnet.

– Det var länge sedan vi hade en extern teatergrupp som gav en föreställning här i Hemgården, säger Ellinor Jonsson från Bygdegårdsföreningen.

Annons

Hon förklarar att anledningen till arrangemanget är att man i Långlöt försöker uppmärksamma byn lite mer.

– Vi ligger ju mitt emellan Runsten och Gärdslösa som är större och som ”lillebror” kommer vi lite i kläm, vi vill gärna sätta Långlöt också på kartan, säger hon.

Annars har Långlöts socken haft en väldigt bra höst: Hembygdsboken Långlöt i bild fick första pris bland utgivna hembygdsböcker. För tre veckor sedan visade man prov på goda ölandskunskaper i tävlingen Känn ditt Öland och knep en andraplacering. Man har också haft besök av polis Thomas Lönnqvist och Anna Hasselbom Trofast från äldreomsorgen. De pratade om trygghet och ålderdom i glesbygd med fokus på Långlöt och Runsten.

Fyra aktiviteter

Bygdegårdsföreningen har haft målet att bjuda på fyra aktiviteter med början i våras och avslut cirka ett år senare. Den första var i maj då man bjöd in till visning av Hemgårdens övervåning och dess möjligheter till festligheter och sammankomster, till exempel bröllop, dop eller födelsedagar. 

– Då gjorde vi olika dukningar för att visa hur man kan göra, säger Ellinor.

Nummer två var besöket av polis och äldreomsorg och tredje arrangemanget var teatern.

En dokumentär film om ett par som bodde i ett torp i socknen och brukade sin jord med gammaldags metoder finns på super 8. Filmare är bygdegårdsföreningens kassör, Bertil Nilsson, och meningen är att den fjärde aktiviteten ska bli att få den överförd på dvd.

CARIN SVENSSON

Läs hela artikeln i tisdagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons