Annons
Nyheter

Fotokonst i Borgholm

Nyheter • Publicerad 14 april 2006

Jochen Mittbrodt som bygger ut på gårdssidan inleder säsongen med en cabaret av heminredning av olika slag.

Kleinkunstbühne skulle man säga på tyska, eller ”Brettl” i Bayern. Monica Backström visar knappar som hon har gjort i samarbete med guld- och silversmeden Anders Molin och ”Seeds of glass”– alltså fröer– tillsammans med Westholms glasstudio i Kalmar. Dottern Erika Höglund (född 1971) visar större och mindre speglar som hon har ”lövsågat”, ofta i spegelmönster, blästrat, dekorerat och slipat hos Jonasson i Målerås. Speglarna kan monteras på väggen eller bli centerstycken på bordet vid större bjudningar.

Annons

Olik dessa bjuder Eva Finder, som helt har övergått till fotografyrket, dels på svartvita konstbilder och surrealistiska, ibland kaleidoskopiska montage i färg men, som en hyllning av den bortgångna Gudrun Holm, också de sista porträtten som hon har gjort av denna. Hennes hyllning till Gudrun Holm visar henne som en utomordentlig porträttfotograf.

Monica Backström kallar sin smyckekollektion för symboliska vårtecken. De innebär en återgång till den designkarriär hon började 1965 då hon kom till Boda som glasdesigner, efter examen från konstfack i silversmide och design.

Hon startade då ett alternativt modehus i Hermanstorps skola, inte långt från Boda glasbruk. Knappsymbolen med de fyra prickarna, som fanns på modehusets klädhängare, återanvänder hon nu i nystarten 2006. De olikfärgade knapparna är liksom kravattnålarna gjorda i guld och silver.

Glassmycken är inte heller något nytt för Monica Backström. Hon kallar dem efter de olika fröerna för glasbjörk, kärleksört, tidlösa, svartrot, hassel etc. De träs på en klassisk kulkedja eller ett transparent band i plast med silverlås och saluförs på webben under www.monicabackstrom.se.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons