Annons
Nyheter

Första utställningen på museet

Nyheter • Publicerad 13 maj 2008

KALMAR

Premiärutställningarna i Kalmar nya konstmuseum är av fyra slag, en skulpturutställning i parken, en fotoutställning, en film och måleri.

Annons

Själva muséet är ett kapitel för sig, ett förargelsens hus för en del, ett välkommet specialritat konstmuseum för andra. Ett konstmuseum som ersätter det gamla lasarettets opraktiska utrymmen med allvarliga brister för konstsamlingarna, blir, förhoppningsvis, en samlingsplats för kultur i dess vidaste mening.

RÖKANDE KVINNOR

Första våningen visar fotomontaget Smoke av Swetlana Heger, född i Tjeckien, bosatt i Berlin. I prydliga ramar hänger bilderna av unga, fortfarande fräscha, rökande kvinnor. Mitt på golvet två triangelformade glasrum med bänk för den som vill ta sig ett bloss. Huruvida Swetlana vill få rökare att tänka till eller om hon uppmuntrar till rökning, vet vi inte.

Guy Ben-Ner från Israel, ställer ut i Sverige för första gången. Han visar film med den egna familjens medlemmar som aktörer. Filmerna visas i många länder. Här får vi se när familjemedlemmarna besöker IKEA-varuhus på olika orter. Guy Ben-Ner utnyttjar varuhusets hemmiljöer. En dialog pågår, medan kunderna plockar bland varor och tittar på prislappar. Humor blandas med provokation till en balansakt mellan verklighet och fiktion.

ROMANTISK EXPOSÉ

Ute i parken, intill museet, står Daniel Segerbergs ”raukar”, skapade av överblivet byggmaterial. Han samlar på skräp, av det åstadkommer han skulpturer (som Picasso!). Daniel är född i Växjö men bosatt i Berlin, en sjudande metropol som lockar till sig konstnärer från hela världen. Till Kalmar lockas de av muséets curator, Martin Schibli.

Retro, är en exposé över romantiskt måleri ur museets egna samlingar som visas högst upp, med inslag av landskap, framför allt av de lokalt verksamma konstnärerna. Målningarna speglar två hundra års skapande och ett tidstypiskt konstsamlande som skänkts som grundplåt till ett kommande konstmuseum, som det tog nittioett år att förverkliga.

GER BRA BELYSNING

De små akvarellerna, med motiv från Öland och Kalmar, av A T Gellerstedt ingår i grundplåten vid starten av Kalmar Konstförening 1917, en gåva av Ivar Krüger. Akvarellerna har restaurerats och har fått ett fönsterlöst rum som skydd mot farligt ljus. Tyvärr är det svårt att se de ljusa bilderna. Det vore önskvärt med indirekt ljus. Vid en modern installation, en bordliknande skulptur, stod museets dynamiske chef, Klas Börjesson omgiven av premiärpubliken som fick veta mycket om muséets planer och funktion som kulturellt forum.

Porträtten och landskapen ur museets samlingar är snyggt hängt och dagsljuset ger bra belysning. Det svarta huset i parken är ljust och vackert inuti, fyllt av konst och aktiviteter, ett kulturcentrum tar form, det här är bara början.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons