Annons
Nyheter

Föreläste om Stagnelius

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2006

Den 14 oktober firar Sällskapet Erik Johan Stagnelii vänner diktarens födelsedag (1793-1823). Detta sker av tradition i Frimurarlogernas festvåning på Frimurarhotellet i Kalmar. Ett ganska stort antal medlemmar deltog och stämningen blev från början glad och god.

Årets gäst, tonsättaren Thomas Jennerfelt hälsades välkommen av ordförande Gunnila Roth. Thomas Jennerfelt berättade om sin tonsättning av diktverket Albert och Julia, med musikaliska exempel ur operan. Från början var dramat tänkt att spelas på teater men ”det är lättare att sätta upp pjäsen i Radiotaterns regi, dom har inte några scentekniska problem att bemästra”, sa Thomas Jennerfelt bland annat.

Annons

Dramat är ett romantiskt skådespel baserat på tidstypiska spirititstiska och gnostiska tankar, som Stagnelius omfattade och som formulerats av teologen och mystikern Emanuel Swedenborg (1688-1772). Han utvecklade efter en själskris spritistisk andemystik som författaren Carl-Göran Ekerwald förklarar, ”Stagnelius tog fasta på två saker i Swedenborgs skrifter. Det ena var korrespondensläran, dvs föreställningen att alla materiella ting på jorden avbildar ett andligt fenomen. Det andra gällde själva övergången till livet efter detta och vår slutliga passage till himmel eller helvete”. De som enligt Carl-Göran Ekerwald är ”dödsmedvetna” är till exempel Shakespeare, Swedenborg och Stagnelius, som vet, och alltid tänker på, att livet slutar med döden. Det gör man ju inte i vanliga fall, menar han. I stället uttrycker man en livslust som gör att man ibland förnekar livets slut.

Stagnelius tar upp dessa tankar i sitt drama som påminner mycket om Shakespeares Romeo och Julia. Stagnelii kärlekspar, Albert och Julia, förlorar varandra. Deras jordiska kärlek hindras av olyckor men Julia väntar troget på Albert. Himmelens och Helvetets andar vill åt de båda älskandes själar och försöker locka dem till sig. Det hela blir en djupdykning i syndabegrepp: Det är syndigare att älska en levande människa än att älska Gud; Pietisten säger: Avstå från all jordisk kärlek och ge dig åt Gud! Andarna som lever mellan himmel och helvete strider sins emellan om de jordiska själarna.

Tonsättningarna av dessa tankar och känslor kräver stora överdrifter så att publiken ska kunna ta till sig det grundläggande temat i texterna. Detta gör att Thomas Jennerfelt använt sig av starka kontraster i musiken. Publiken fick lyssna på utdrag ur operan, ett timslångt verk. Librettot och musiken finns i Sveriges Radios arkiv och förhoppningsvis kan någon regissör lyckas i sina strävanden att få de ekonomiska anslag som krävs för att sätta upp operan.

Att sitta i de högtidliga rummen med sina ceremonisymboler och ”vapensköldar”, lite påminnande om Riddarhusets i Stockholm, är en sällsam upplevelse. Det är mycket högt i tak, både bokstavligt och bildligt talat när Sällskapet EJS Vänner möts. Samtalen vännerna emellan blir därför livliga, glada och trevliga, den utsökta supén bidrar till stämningen. Ordförande Gunnila Roth utbringade en skål för födelsedagsbarnet vars diktning gjorde honom odödlig, hans vänner gör dikten till levande litteratur för sin samtid.

De tankar som ligger till grund för sällskapets verksamhet är, att belysa olika sidor av Stagnelii verk, yssna på nutidens människor, hur de känt inför texterna, hur de tolkar dem utifrån egna erfarenheter.

Av den anledningen kommer sällskapets medlemmar, under ledning av läraren vid Stagneliusskolan, Peter Hultsberg och Gunnila Roth, ordförande i Sällskapet EJS Vänner, tillika bibliotekarien vid Stadsbiblioteket i Kalmar och författaren Anders Johansson att leda samtal i en studiecirkel med tre sammankomster i höst om olika sidor av Stagnelii författarskap, med start 25 oktober, det blir säkert mycket intressant.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons