Annons
Nyheter

Folkmusik på hemlig festival

Nyheter • Publicerad 1 juli 2010

Hemlig Festival pågår för fullt. Första dagen var igår och det återstår tre dagar av evenemanget. Där publiken skjutsas till hemliga platser runt omkring Öland för att uppleva musik och natur.

Igår startade Hemlig festival där åtta artister från Irland, Estland, Sverige och Zimbabwe uppträder. De spelar musik som inspireras av folkmusiken från de olika länderna. Det återstår tre konserter som arrangeras på hemliga platser runt omkring på Öland. Förberedelserna har varit intensiva för artisterna. I fyra dagar har de repat inför festivalen och skrivit helt nya låtar till konserterna.

Annons

Maria Rylander är uppvuxen på Öland och är en av artisterna som deltar i festivalen. Hon tycker att det har varit otroligt spännande.

– Det var lite nervöst i början eftersom att det är så många man aldrig har jobbat med innan. Men det har gått jättebra. Alla vill verkligen att låtarna ska bli så bra som möjligt, säger hon och fortsätter:

– Dessutom är det en otrolig möjlighet att få skapa nya kontakter och byta erfarenheter med artister från hela världen.

Maria Rylander var besökare på förra årets festival och blev väldigt imponerad. Därför blev hon glad när John Leo Carter, som är projektledare för Hemlig festival, ville ha med henne i årets upplaga. Hon tror och hoppas att festivalen blir en stor upplevelse för besökarna även i år.

– Det är en unik upplevelse med helt nya musiker, nyskriven och spännande musik, säger Maria Rylander.

ManLuckerz L. Chikuti är från Zimbabwe men bor numera i Uppsala. Han uppträder på festivalen där han bidrar med sina trummor och afrikanska rytmer.

– Det är kul att göra något helt nytt och dela erfarenheter med de andra musikerna. Jag tror att nyfikenheten är stor bland folket och hoppas att många njuter av vår musik.

Klas Ehnemark är den andra ölänningen som uppträder. Han gör i vanliga fall filmmusik och jobbar mest i Amerika och Australien. Vintrarna tillbringar han i Hongkong men på somrarna bor han i Föra. Även han har haft det väldigt roligt och ser fram emot resten av veckan.

– För mig har det varit ett helt nytt sätt att göra musik. Det har skapats något som jag själv inte hade kunnat göra. Hela festivalen är en fantastiskt idé. Kombinationen mellan miljö och musik gör det magiskt.

Vad är målet med festivalen?

– Det är att få hit människor från hela världen och öka intresset för kultur. Jag tror att Öland kommer att bli en ännu större kulturmötesplats i framtiden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons