Annons
Nyheter

Folket undrar om Ölandsbron: ”Hur många bultar finns det?”

Nyheter • Publicerad 16 maj 2008

ÖLANDSBRON

Nummerupplysningsföretaget 118 100:s nya tjänst SPA, Svar På Allt, har efter en månad fått in 55 000 frågor. Fjärde vanligaste frågan handlar om Ölandsbron.

Annons

SPA gör det möjligt att ställa frågor inom alla typer av områden och ämnen. Innan tjänsten lanserades i Sverige var målet att inom ett kvartal komma upp i 1 000 frågor per dag, ett mål som nåddes redan första dagen. Efter en månad ligger genomsnittet nu på drygt 1 800 frågor per dag.

– Vi är oerhört glada över det gensvar vi fått på vår tjänst och att frågorna fortsätter att strömma in till våra handläggare. Vi har också sett att frågorna kommer ifrån människor i hela landet, vilket är roligt, säger Mikael Benckert, vd för 118 100.

I dagsläget är ett 70-tal personer specialutbildade för att besvara frågorna som kommer in via SPA. Personalen har även tillgång till ett 100-tal experter på en mängd olika områden.

VANLIGASTE FRÅGORNA

Ett av de områden som tilldrar sig mest intresse bland folket är Ölandsbron. Frågan ”Hur många bultar finns det i Ölandsbron?”har nämligen ställts inte mindre än 114 gånger, vilket gör detta till det fjärde vanligaste spörsmålet. Den mest frekvent ställda frågan är ”Vad är meningen med livet?”(763), följt av ”Vad heter jag?”(272) och därefter ”Finns Gud?”(139). Femte vanligaste frågan är ”Vem är jag?”(92).

SPA-tjänsten kostar tolv kronor per ställd fråga och svaren som lämnas gör inte alltid frågeställaren så mycket klokare. Enligt SPA finns Gud ”för den som tror på gud, och således inte för de som väljer att inte tro på gud.” SPA:s svar på meningen med livet är som följer: ”Det finns många olika tankar om meningen med livet, både religiösa och vetenskapliga. Vad du än väljer att tro på gäller det att se på det hela som någonting positivt och göra det bästa av det.”

Ett både billigare och minst lika bra sätt för den vetgirige att mätta sin kunskapshunger är, enligt Ölandsbladets webbredaktör, att själva söka svar på Internet genom att ”googla” (www.google.se). Då kan man åtminstone få reda på att Ölandsbron har 64 329 bultar (eg järnnitar) – inte 7 428 954 som hävdades av Killinggänget.

JAN L LINDGREN

Fotnot:Om SPA går bet på en fråga läggs den ut på www.118100.se/spapå besserwisserlistan, där webbplatsens besökare uppmanas hjälpa till att hitta ett svar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons