Annons
Nyheter

En isprinsessa på Ölands alvar

Nyheter • Publicerad 13 januari 2008

KALMAR/ÖLAND

Genom ett stillbildsprojekt fick Pelle Hybbinette idén till sin kortfilm. I tre dagar befann sig filmteamet på ön för att filma konståkning på Alvarets isar. I dag, söndag, sänds filmen Dreamscape i TV.

Annons

Pelle Hybbinette är född i Skåne men har tillbringat hela grundskolan i Kalmar. Han har en särskild förkärlek till det öländska Alvaret och har under en period bott i Karlevi. För några år sedan fotograferade Pelle Hybbinette konståkare. De bilderna ställdes senare ut på bland annat Teatergalleriet i Kalmar. Först senare föddes tanken om att göra en kortfilm på ämnet. Filmen Dreamscape är 4,5 minuter lång. Tittaren får följa en isprinsessa som tränar inne i en hockeyrink, men drömmer sig bort till en helt annan miljö.

– Hela filmens idé bygger på att ishallen är ett monster; hemskt, skräpigt och en galet kommersiell värld. Konståkning är så estetiskt vackert men de åker i en fånig miljö.

KALL STYV KULING

Inspelningsarbetet pågick i fyra dagar i slutet av februari 2007. Under tre av de dagarna åkte teamet runt på södra Öland. Det blåste styv kuling och var fem grader kallt när de filmade från Ottenby i söder till Lundegårds camping i norr.

– Dagarna innan inspelningen var det tö och smältväder, men samma dag som vi började jobba kom minusgraderna. Och när vi tagit sista bilderna i Ottenby började det regna, sedan var det inte kallt någon gång under resten av våren. Man undrar ju hur sådant går till.

ANALOGT ARBETE

Pelle Hybinette har skött större delen av arbetet med produktionen på egen hand. Sökt pengar, lagt ljud, fotograferat, regisserat och klippt. Han åkte också själv ner med filmrullarna till Prag, för klippning. Detta för att undvika att skicka dem med flyg och riskera att de förstördes i röntgen. I Prag klipptes filmen med sax och tejp. Pelle Hybbinette föredrar nämligen att arbeta analogt.

– Det har jag alltid gjort, vare sig det gäller film eller stillbild. Det är en maggropskänsla att fota något och inte veta hur det blir förrän man hämtar det från labbet.

FILMFESTIVALER

Denna söndag sänds Dreamscape i Sveriges television, då i en förkortad TV-version på fyra minuter. Men redan nu är den också anmäld till nära 25 olika filmfestivaler världen runt.

– Jag har alltid haft en avsikt att komma ut i världen. Det går inte att göra film bara för visning i Sverige. Min målsättning har varit att göra världens vackraste kortfilm, säger Pelle Hybbinette med glimten i ögat.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons