Annons
Nyheter

En historisk vandring i naturen

Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

FRÖSSLUNDA

Små rösen med flisor visar numera vägen för de som vill vandra i Frösslunda. Ett samarbete mellan Mörbylånga kommun, länsstyrelsen och markägare har gjort den nya vandringsleden möjlig.

Annons

– Jag hoppas det här ska få folk att gå ut i naturen och njuta av lugnet, säger Lena Petersén på kultur- och fritidsförvaltningen.

Hon har ett högt personligt intresse av att fler ska få ta del av Frösslundas omgivningar. Lena Petersén är nämligen uppvuxen i en av byns fem bondgårdar. När hennes far sålde gården i början av 1960-talet, övergick han till att vara fårvaktare på alvaret.

– Vi barn sprang alltid omkring här, jag känner till många stigar. Och det är helt otroligt även på vintern, säger hon.

Hon har därför haft idén en längre tid. Men det var först när hon mötte Charlotta Larsson på länsstyrelsens naturvårdsenhet som idén blev verklighet. Göran Wendel och Alvar Johansson från tekniska förvaltningen, samt markägaren Sten-Ove Lindblom har arbetat med vandringsleden sedan november förra året.

HÄSTSKJUTSVÄGAR

Leden är 2,7 mil lång och sträcker sig längs gamla hästskjutsvägar. Den binder samman socknarna Stenåsa, Vickleby, Resmo och Sandby. Kommunens arbetsmarknadsenhet har också tillverkat fyra skyltar som placerats ut för att informera om natur och historia längs leden. En av dessa skyltar står vid Källarbacken i Frösslunda. Skylten berättar att backen har fått sitt namn från tiden då ölänningarna började odla potatis.

– Då behövde man något mörkt och kallt att förvara potatisen i, därför byggdes de här källarna. En för varje bondgård, berättar Lena Petersén.

I nuläget finns fem cykelstättor utplacerade, för att göra det möjligt att ta sig över alvarets stenmurar med cykel, barnvagn eller rullstol. En sjätte stätta är på gång. Men den utgör ett dilemma, eftersom den måste dras över mittmuren som delar Öland i en östlig och en västlig del. Stättan ska dras över fårfållor och måste därför vara extra bred. Men tanken är att den ska ha en större plattform med bänkar, där vandrarna kan stanna för att vila benen eller äta sin matsäck. Den sjätte stättan förväntas vara på plats till hösten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons