Annons
Nyheter

Ej någon sommar utan teatern

Nyheter • Publicerad 19 maj 2008

HIMMELSBERGA

Den tidiga kvällssolen lyser över ängen i Himmelsberga när Theatre Frutticosa har sin första repetition inför sommarens folklustspel Husbonn´. Framför teatergruppen ligger nu veckor av förberedelser och repetitioner minst två gånger i veckan.

Annons

– Det är precis så här kvällarna på Himmelsberga skall vara, med solen snett lysande från väster, det perfekta teaterljuset, säger Mikael Ahlberg som är en av skådespelarna i Husbonn´.

Tretton aktörer ingår i teaterstycket, de allra flesta var med även förra året, i samma uppsättning. Det gör att många repliker sitter där de skall redan vid detta repetitionstillfälle.

– När jag åkte hit trodde jag inte att jag skulle komma ihåg en enda replik, säger Mikael. Men när man väl kommer på plats och in i sin roll finns det minnen kvar sedan i fjol.

PROFILER PASSERAR REVY

Årets teaterstycke har alltså spelats en gång tidigare, men med tanke på fjolårets väder är det många som inte har sett det. Det var egentligen bara sista föreställningen som var riktigt välbesökt berättar Mikael Ahlberg. Carl Linneus, mor Stava, körkherr´n och många fler syns på scenen, de öländska bynamnen kommer i strid ström och det öländska idiomet är det flera av skådespelarna som behärskar till fullo.

Sedan 1983 har Teater Frutticosa spelat sommarteater och flera generationer har ingått i uppsättningarna, så även i år. Mikael Ahlberg har sin son Oskar med sig, Kristina och Bertil Sannestam spelar tillsammans med barnen Louise och Anton, den senare är för övrigt en riktig öländsk rälling i spelet. Om vädret den här första repetitionskvällen är ett förebud om sommarens väder blir förutsättningarna för de tio spelkvällarna så bra de kan bli. Den 2 juli är det premiär för årets teater på Himmelsberga.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons