Annons
Nyheter

Ej bara gubbröra på matsedeln

Nyheter • Publicerad 23 april 2008

BORGHOLM

I Slottsskolans hemkunskaps matsal är det minst sagt full rulle, inte bara på vardagarna med skolbarnen utan också på torsdagskvällarna med PRO:s matlagningskurs.

Annons

– Att det är näst sista gången vi kör känns ju lite vemodigt, konstaterar ledaren Risto Selming.

Risto Selming har fått uppdraget att driva en matlagningskurs för pensionärer i PRO och har nu gjort det under sju veckors tid. Hyran för lokalen betalas av PRO men råvarorna betalar kursdeltagarna själva, men då får de äta upp sina rätter också. Kursen har inkluderat många olika moment men oftast är det husmanskost som står på menyn, om kursdeltagarna själva får bestämma. Vid varje tillfälle blir deltagarna indelade två och två för att i varje par tilllaga antingen förrätt, varmrätt, efterrätt eller matbröd. Det bjuds alltså på ett ordentligt smörgåsbord för de åtta deltagarna.

– Det här är underbart roligt och mycket lärorikt, säger kursdeltagaren Hans-Åke Olsson som är mer än nöjd med kursen.

I dag blir det en rejäl middag för deltagarna att tillaga: Gubbröra till förrätt, fläsklägg med rotmos till varmrätt, matbröd vid sidan om och till efterrätt blir det en syrlig ananaspaj. Ewe Falk, som idag har ansvar för efterrätten, är också han väldigt nöjd med kursen.

– Ja, det här är jätteskoj och väldigt givande, dessutom är Risto en utomordentlig lärare.

HOPPAS PÅ FLER KURSER

Att det blev just Risto som leder kursen är tack vare hans särbo Gun Öhrsvik, ordförande i PRO. Hon föreslog Risto eftersom han är duktig på att laga mat, och dessutom har en son som är kock. Risto har drivit kursen helt på egen hand, men tycker att det har funkat väldigt bra utan problem.

– Ja det har funkar hur bra som helst, de är så utomordentligt lugna de här gubbarna.

Efter denna kursen hoppas Risto att det blir fler tillfällen att göra liknande kurser, vilket kommer att avgöras på ett PRO-möte inom kort.

– Det är väl lite osäkert hur det blir. Så klart det skulle vara roligt, om gubbarna vill så ställer jag gärna upp igen, säger Risto med leendet på läpparna.

Annons

Än så länge finns bara en kurs för män och enligt Risto har det här blivit en riktig ”gubbgrej“ men idag får de finbesök av en dam, Berit Danielsson, som fått hoppa in istället för sin man som blivit sjuk.

– Det här är faktiskt riktigt trevligt, de är förvånansvärt duktiga. Dessutom känner jag nästan alla och det gör det lite roligare och lättare, säger Berit och skrattar.

SERIÖSA KURSDELTAGARE

I köket är det verkligen full fart, deltagarna är väldigt ambitiösa och verkar ta kursen på allvar. Alla har sin egna uppgift och gör sitt bästa för att det ska bli bra och gott. Att samlas såhär en gång i veckan är en riktigt bra grej nämner Risto.

– Det här är ju främst en social grej, som samtidigt är väldigt rolig. Om man dessutom är ensam så är det inte bara bra att komma ut bland folk utan också att lära sig att klara sig på egen hand. Det är många gubbar som har lite problem med att laga mat.

Och tråkigt verkar de verkligen inte ha, alla skrattar ihop och de verkar mer eller mindre stolta över sina skapelser.

IDA NILSSON (PRAO)

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons