Annons
Nyheter

Deras lärare vann Guldbagge: Nu sporras de att satsa vidare

Nyheter • Publicerad 23 januari 2008

ÖLANDS SKOGSBY

I måndags vann läraren Staffan Lindqvist en Guldbagge som en av aktörerna bakom dokumentärfilmen ”Nunnan”. Nu hoppas hans elever vid Ölands folkhögskolas dokumentärfilmslinje gå samma väg.

Annons

I kväll är det visning av dokumentärfilm- och konstskolans elevarbeten under vintern. ”Personporträtt” och ”Lust och motstånd” är de ämnen som eleverna fått rätta sina alster efter. Att skolans egen lärare guldbaggeprisats har inte precis satt ned inspirationen för eleverna.

– Det blir ju en sporre, men framför allt är vi grymt glada för Staffans skull, säger Emma Thorsander från Böda, som är en av eleverna vid dokumentärfilmskolan.

DRÖMMAR AV GULD

Klasskompisarna kommer i stort sett från hela Sverige. Att en gång själv få lyfta en Guldbagge är en dröm för de flesta.

– Det här är bara en kurs, men visst finns det planer att söka vidare efter det här, säger Emma Thorsander.

Tillsammans med skolkamraten Tobias Tuvehagen har hon gjort en film om den gamle fiskaren John Jonson från Mellby, Byxelkrok. Filmen berättar om Johns liv till sjöss, om hamnbesök i Japan och Indien, hur hans båt torpederades i Östersjön, men filmen behandlar också saknaden efter hustruns bortgång. Andra filmer som under vintern skapats på dokumentärfilmskolan handlar till exempel om kameluppfödaren Bengt Erlingsson av Patrik Gröndin och Jeanette Lundbeck.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons