Annons
Nyheter

By i förvandling

Nyheter • Publicerad 20 juni 2011

Elof Peterssons tredje bok, By i förvandling, är en historiebok om öländskt bondeliv i en by som inte existerar i sinnevärlden, men som har många verkliga förebilder.

Alvhälla, ligger på östra sidan av mellersta Öland. En del av landskapet återfinner man i Elof Peterssons barndoms socken, Källa, där han levde sitt liv som bonde innan han började sitt liv som författare. Hans författarskap har släktdrag med Vilhelm Moberg och Margit Friberg och hans humansitiska människosyn genomsyrar hela hans författarskap.

Annons

By i förvandling, består av korta historier, utan titlar. Alvhälla består av sju gårdar med väderkvarnar, skolan, fattighuset, Malmen med egendomslösa människor i små stugor, handelsboden och kyrkan samt de nya byggnader som så småningom kommer att ingå i den förvandlade byn.

Berättelserna är en kedja som förlorar sig tillbaka i urtiden, en tid man bara ser svaga spår av. Kedjans senare delar länkar samman dåtid med nutid, den börjar i senare delen av 1800-talet och fortsätter till 1980-talet. Författaren berättar övertygande sanningen bakom det som utomstående kan betrakta som en idyll. Här är ju så vackert!

Men även om det finns bybor som uppskattar naturens skönhet, är den krassa verkligheten alltid närvarande. Att försörja sig på markens gröda är inte lätt om skördar slår fel, sjukdom och olyckor drabbar. Moderna tider passar inte alla och motsättningarna mellan de konservativa och de nytänkande är källa till mycket ont. För att inte tala om vad som händer när frikyrkorörelsen, nykterhetsrörelsen och de nya politiska partiernas lokala föreningar gör sitt intåg på arenan.

Elof Petersson är humanist, han har läst på och förhåller sig neutral och hänvisar till världshändelserna som ingriper i människornas liv. Han pekar på sammanhang som avgör hur man löser problemen. Berättelserna blir till en bildningsresa som med hjälp av en bilaga, kunde användas i en studiecirkel eller för studenter som läser socialkunskap.

Allt förändras med tiden, vi har bara att följa med. Eller finns det en annan möjlig väg? Kan man styra utvecklingen till något bättre, finns det hopp för en avfolkningsbygd? Svaren är inte givna. Nya människor med nya idéer kan komma och ta över det som ser ut att gå förlorat. Författaren ger oss frihet att tänka själva. Han gör oss uppmärksamma på vad vi har, och vad vi kan förlora, om vi inte är rädda om det livet och naturen lånat oss.

Men lånet ska betalas tillbaka. Det kan bli svårt. Räntan, priset på lånet, vårt sätt att sköta jordearvet, jordelivet, kan bli mycket högt. Räntan måste våra efterkommande betala. Allvaret i budskapet blandas med humor. ”Humor och tolerans präglar som alltid författarens skildring av bybornas framgångar och tillkortakommanden”, står det på pärmens baksida, kan vi skriva under på.

RAGNHILD OXHAGEN

NY BOK

Elof Petersson: By i förvandling, Grafisk form & Tryck: ADT digitaltryck, Borgholm.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons