Annons
Nyheter

Bitterljuv final på fabriksgolvet

Nyheter • Publicerad 28 maj 2008

MÖRBYLÅNGA

The show must go on, heter det. Men det gäller inte Forsheda. Den gångna helgen hölls den första och den sista revyn någonsin mitt på den gamla fabrikens verkstadsgolv i Mörbylånga.

Annons

Nu kan koncernledningen få stänga sin fabrik, packa och dra till Estland bäst dom vill! För nu har de anställda i alla fall fått sin final. Det var en final till vilken koncernledningen inte var inbjuden och det var nog lika bra det. Det är inte säkert att Forshedas koncernledning tyckt lördagskvällen var lika rolig som de nu uppsagda fabriksarbetarna.

MED GLÖD I ÖGONEN

Med revyn ”Mörbylångas uppgång och fall” har trion Birger Wadsten, Jonas Rydeberg och Henrik Ekholm gjort succé i de mindre salongerna runt om på Öland. Succén blev inte mindre på 7 000 kvadratmeter fabriksgolv, där trion ramades in av de maskiner som ännu inte skeppats över till Estland. Visst märktes det en extra glöd i Jonas Rydebergs ögon när han levererade elakheter om nedläggningar i Mörbylånga och Forshedafabriken i synnerhet? Siste maj gör han själv sin sista arbetsdag på Forsheda.

– Om jag nu inte får sparken innan dess, säger han med ett bittert leende.

I en specifik sketch om just Forsheda så gestaltade Jonas Rydeberg en person i koncernledningen som fick förklara Estlandsflytten.

”LISMARE, EGOISTER”

Det handlade om löner.

– Ja, och när lönerna i Estland går förbi då flyttar vi till Afrika. Och när lönerna i Afrika stiger då flyttar vi till Indien. Sedan när lönerna går förbi i Indien då flyttar vi tillbaka till Öland, där har vi ju en tom fabrik som står och väntar på oss.

”Lismare” och ”egoister” var ord som Jonas Rydeberg använde. För det fick han rungande skratt och applåder. Det var så att Birger Wadsten fick lugna ned sin kollega:

– Nu är du till och med elakare än Mörbylångas framtidsgrupp!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons