Annons
Nyheter

Barn lever riddarliv på slottet

Nyheter • Publicerad 31 juli 2008

BORGHOLM

Hertiginnan Ingeborgs man är död och Ingeborg vill hämnas hans död. På Borgholms slott dubbar och utbildar hon riddare som ska hjälpa henne i kampen. Varje tisdag, onsdag och torsdag utbildar hertiginnan Ingeborg och hennes trogne följeslagare Carl Tyske flera barn och ungdomar till riddare av Borgholms Slott.

Annons

Ingeborgs man Valdemar reste tillsammans med sin bror Erik till deras bror Birger i Nyköping. Men Birger var inte att lita på, han fängslade sina bröder och lät dem svälta till döds. Nu vill Ingeborg hämnas och hon behöver all hjälp hon kan få. När de blivande riddarna kommer till Slottet, möts de av Carl Tyske och hertiginnan Ingeborg.

Carl Tyske berättar historien om Ingeborgs man Valdemar, för att de blivande riddarna ska förstå vilket viktigt arbete de har framför sig. Det är inte bara viktigt att kunna strida bra som riddare, utan man måste kunna hävda sig kulturellt, sportsligt och världsligt. En riddare måste kunna spela golf, tennis, fotboll, schack, skriva dikter, framför allt poesi är mycket viktigt i en riddares liv.

– Och en riddare måste kunna dansa, berättar Carl Tyske.

En riddare har mycket fritid och många riddare tillbringar fritiden med att plundra bönder och fattiga, vilket deras herrar inte tycker om, så att ägna sig åt sport, poesi och dans är mycket mer hedersamt.

HEDERSREGLER

Innan de blivande riddarna blir dubbade måste de svära att vara hertiginnan Ingeborg trogna och följa riddarnas hedersregler:

• Du ska älska ditt liv;

• Du ska lyda din hertig eller hertiginna;

• Du ska alltid vara artig och vänlig;

• Du ska försvara föräldralösa barn, änkor och ungmöer;

Annons

• Du ska slåss för det goda mot det onda;

• Du ska alltid tala sanning.

– Är ni redo att göra detta, frågar hertiginnan Ingeborg.

– Ja, svarar alla de blivande riddarna på en gång.

De blivande riddarna delas upp i två grupper. Den ena gruppen följer Carl Tyske. Han ska lära dem allt om fäktning, heder och vapen. Den andra gruppen stannar kvar med hertiginnan Ingeborg. De ska få rita sitt eget riddarmärke som ska pryda deras sköldar och så ska de få ett eget riddarbevis. Ett riddarmärke kan bestå av nästan vad som helst. Ofta är det ett favoritdjur. På medeltiden då hertiginnan Ingeborg och Carl Tyske levde, använde man kolkritor att rita med i färgerna svart, grönt, rött, blått och så gult och vitt som symboliserar guld och silver.

LÄR SIG FÄKTAS

Samtidigt ute på vallen håller Carl Tyske fäktningslektioner med resten av gruppen. Carl Tyske berättar vad de olika delarna på ett svärd heter och lär ut knep om hur man ska överlista fienden.

– Försök komma så nära fienden som möjligt så att ni kan kittla honom bakom örat med svärdet, säger Carl Tyske.

Fienden tappar koncentrationen totalt, man kan överlista honom och han ramlar av hästen. När alla har gjort sina vapensköldar och genomgått utbildning med Carl Tyske är det dags för dubbning.

– Kommer ni ihåg vd vi bad er göra i början av utbildningen, lyda hertiginnan Ingeborg? Ni kommer ju lämna oss nu, så därför har vi utsett era föräldrar att se efter er, så ni måste lyda dem i hertiginnan Ingeborgs ställe, säger Carl Tyske.

De blivande riddarna skruvar lite på sig, det var väl inte riktigt vad de hade tänkt sig, men det ska väl gå. De får kliva fram en i taget till hertiginnan Ingeborg som dubbar dem till riddare av Borgholms Slott. De kan nu stoltsera med att de är riddare och ska bemötas med respekt och vördnad.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons