Annons
Nyheter

Årets kulturpris gick till Pelle Frylestam

Nyheter • Publicerad 21 november 2013

Pelle Frylestam har fått årets kulturpris av Borgholms kommun. Beskedet och motiveringen mottogs med glädje av galleristen.

– Det är väldigt schyst och nu blir jag väldigt glad, säger pristagaren.

Annons

Kommunstyrelsens kultur- och fritidsutskott i Borgholms kommun har beslutat att 2013 års kulturpris går till Pelle Frylestam.

– Det är skitkul. Jag är 41 år och får ett kulturpris, det är inte alla som får det. Jag har bara hållit på i sju år, säger han.

– Det är kul att få en bekräftelse men jag är inte jätteförvånad eftersom jag vet att jag har varit nominerad i flera år.

Han är mycket nöjd med motiveringen, som lyder:

”Pelle Frylestam är en skicklig entreprenör i kultursektorn. Han driver sedan ett antal år Galleri Svalan och äger numera även Borgholms Bio. Pelle lyckas förena kvalité och förnyelse med tradition vilket uppskattas av både konstnärerna och konst- och kulturpubliken. För att väcka konst- och kulturintresset hos kommunens barn och unga samarbetar han med skolorna.”

– Det är väldigt schyst och nu blir jag väldigt glad, säger pristagaren som inte hade hört motiveringen förrän vid intervjutillfället.

Priset består av 10 000 kronor och han har ännu inte bestämt vad han ska göra för pengarna.

– Jag är lite sugen att åka på en konstresa till Berlin eller så blir det konstköp.

2006 öppnade han Galleri Svalan i Stacketorp och 2011 flyttades galleriet till nuvarande lokaler i Borgholm.

– Huset i Stacketorp bestod av ett boningshus och en gammal lanthandel. Vi kunde inte komma på vad vi skulle använda lanthandelns lokaler till men det var perfekt för ett galleri.

Annons

– Dessutom kan jag konst och är mycket intresserad av det. Min farsa var konstnär och jag är uppväxt i gallerier.

I början var det enbart en hobby för honom och han hade högst 4-5 utställningar per år med konstnärer som han kände sedan innan. Men intresset ökade. Nu jobbar han halvtid som snickare och halvtid med galleriet.

– Det blev bättre än vad jag trodde och blev förvånad över intresset. Nu har jag åtta utställningar per år.

Han har bara öppet under vinterhalvåret.

– Jag hade öppet en sommar men jag sålde bara en tavla och det var till en kompis. Det fungerade inte alls.

– Har man öppet på vintern kommer det folk för det finns inget annat att göra här.

Trots det stora konstintresset så målar han inte själv.

– Nej det gör jag inte. Jag gillar att köpa konst och har samlat sedan jag var tio år. Men Jag gillar också att gör egna utställningar, kontakten med konstnärer och att hitta nya konstnärer.

I advent väntar den traditionella miniatyrutställningen där 12 eller 13 konstnärer kommer att medverka med sin konst. I januari blir det en temautställning.

– 15 konstnärer har fått i uppdrag att göra något med temat helvetet. Det blir i teknikerna måleri, teckning, glas, keramik och textil, säger han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons