Annons
Nyheter

Är du släkt med kungen?

Nyheter • Publicerad 19 november 2007

ÖLAND

Är du släkt med kungen? Det undrar produktionsbolaget Laika Film & Television som annonserar efter oäkta ättlingar till huset Bernadotte.

Annons

Över hela Norden florerar historier om hur kungar lägrat pigor på sina resor, eller hur drottningar tvingats resa bort för att föda sin oäkta barn i hemlighet. Och de här historierna ska bli en TV-serie.

– Dessa berättelser är en del av vår folkliga historia. De kommer att bli en jättebra TV-serie som på ett nytt och spännande sätt berättar något tidigare okänt, säger producenten Oscar Hedin.

EN KUNGLIG CASANOVA

Projektet är framförallt historiskt, med sökarljuset riktat tillbaka på de senaste 200 åren.

– Fokus ligger på tiden efter 1818, berättar Oscar Hedin som själv har en favorit bland kungarna.

Det handlar om Karl XV som hade många talanger, bland annat som casanova.

– Karl XV var en konstnär, livsnjutare och kvinnokarl av stora mått. Man kan säga att han utnyttjade sin situation grovt. Man kan också säga att hans förhållande till kvinnor var passionerat och han fick verkligen kvinnorna att känna sig älskade.

EROTISKE ”KRON-KALLE”

Och visst var det så. ”Kron-Kalle”, som han själv kallade sig, var synnerligen erotiskt aktiv. Såväl i uppslagsverk som på andra håll kan man läsa att han ”frambringade många barn”, hade ”ändlösa kvinnoaffärer”, och ”irrade från famn till famn”. Så dog han också helt utbränd, blott 46 år gammal.

Kron-Kalle hade även en del amorösa eskapader under sina besök på Öland. Åren 1864, 1866 och 1868 var han här för att bedriva jakt tillsammans med den Kungliga Jaktklubben, Och det handlade alltså inte enbart om fyrbent vilt. Kungen bodde på Rosenfors utanför Borgholm och var även inhyst hos bonden Knut Persson i Runsten, allmänt kallad ”Kungs-Knut”, och det var på den senare adressen han lägrade unga pigor.

Annons

ANONYM ÄTTLING PÅ ÖN

Det har naturligtvis dragits många skrönor om den potente, och folklige, monarkens framfart i trakten. Men en sak är säker, på Öland bor det en ättling till Karl XV, en person som emellertid vill vara anonym.

Den som har en kungahistoria kan kontakta produktionsbolaget på adressen: bernadotte@laikafilm.se.

– Vi önskar att de berättelser vi får ska vara så detaljerade som möjligt. Släktträd, dokument, ja, så tydligt och konkret som möjligt, säger Oscar Hedin.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons