Annons
Nyheter

Akvareller i Övra Wannborga

Nyheter • Publicerad 18 maj 2011

ÖVRA WANNBORGA

Det är trettiofem år sedan Johan Persson började sin yrkesbana som konstnär. Det har gått bra för honom, många platser har han besökt och bebott, nu är han hemma, på Öland och här stannar han.

Annons

Ja, Öland känns hemma, jag kommer att stanna här, även om vintern var svår, men inte värre än att den gick att uthärda, säger Johan Persson. Övra Wannborga ligger ganska centralt, för att vara landsbygd, strax norr om Lundegård, cirka en mil från Borgholm.

MÅLERI AV VATTEN

Senaste bostaden låg i Stockholm med galleri i Gamla stan, där Johan och hans fru verkade i sex år. Det gav många viktiga kontakter och roliga upplevelser som fortfarande ger ringar på vattnet. Johan har bott på Öland tidigare, han vet vad han ger sig in på.

När man kommer in i den lilla stugan där ölandsgalleriet är inrett, är väggarna fyllda av akvareller, som tar andan ur oss, för att de är så underbara. Vi ser en del typiska stockholmsmotiv. Johan säger, att han funnit, att de första anslående motiven han målar när han flyttat till en ny plats, blir de som han överger för de eviga; sanden, gräset, ljuset över vattnet och fåglarna, var helst han råkar finna dem, i träden eller vid vatten.

Det där med vattnet får oss genast att tänka på Anders Zorn, den svenska akvarellkonstens mästare. Hans suveränitet gäller ju egentligen alla kategorier bildkonst, men vi stannar vid vattnet. Det visar sig, inte oväntat, att Johan Persson sätter Zorn högst bland sina förebilder och ideal bland akvarellister, tillsamman med Gunnar Brusewitz, och nu levande gotlänningen, Lars Jonsson. Det finns några till, men låt oss nöja oss med dessa.

VATTENMÅLERI

Det snabba vattenmåleriet, akvarellen, så svår och så elegant, om man lyckas och som kan bli så kladdig och urvattnad om den misslyckas. Som i sin absoluta fulländning blir så levande, fylld av nyanser och känslor.

När en konstnär lyckas övertyga sin publik då kommer, i bästa fall, uppdragen, som gör att man kan leva på sin konst. Och de kom. Beställningarna på bokillustrationer, affischer, (Boken om Himmelsberga med affisch), väggmålningarna för Kalmar Läns museum till den permanenta Kronanutställningen, arkeologiska bokillustrationer, med mera.

En dag kom en japan in i galleriet i Gamla stan. Han undrade om han fick bekosta utgivningen av en bilderbok med Johans akvareller och texter, översatta till japanska. Jo, det kunde gå för sig, även om Johan undrade om det fanns en marknad för hans konst, i Japan?

Boken trycktes, levererades till Japan, nu är den slutsåld. En liten restupplaga, försedd med svensk text, finns i galleriet i Övra Wannborga. Till 2 juni, Kristi himmelsfärdshelgen, och helgerna därefter, kommer galleriet i Övra Wannborga att vara öppet. Det är oss ett sant nöje att rekommendera ett besök hos målaren som anammat det öländska landskapets alla subtila skönhetsvärden och som tydligen tänker utvinna mycket mer ur Ölands märkliga natur under alla årstider.

RAGNHILD OXHAGEN

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons