Annons
Nyheter

30 611 värmeljus blev 55,1 kg

Nyheter • Publicerad 5 mars 2008

KÖPINGSVIK

Köpings skolas andraklassare har under fem månader samlat in förbrukade värmeljuskoppar. IKEA Kalmar och Förpacknings- och Tidningsinsamlingen står bakom tävlingen som avslutades i fredags.

Annons

33 klasser från Blekinge och Kalmar län har sedan 1 oktober 2007 samlat in värmeljuskoppar till återvinning och klass två på Köpingskola har lyckats samla in 55,1 kilo vilket motsvarar 30 611 värmeljuskoppar.

LJUSKOPPARVÄGS

I skolan rensade barnen värmeljuskopparna från allt stearin och vägde dem och skrev upp summorna på svarta tavlan. När dagen är slut, har man summerat allt och lagt till den dagliga summan till den slutliga summan. Bara stearinet som man rensat bort från värmeljuskopparna under en dag vägde 15 kilo och bara aluminiumkopparna sex kilo. Det blir mycket matematik det här.

– Min pappa kom på att vi kunde sälja värmeljuskopparna när alla är vägda till ett företag i Kalmar som återanvänder dem, berättar Jacob Olsson.

ALLA HJÄLPER TILL

Pengarna klassen får för värmeljuskopparna tänker de sedan använda till en klassresa. Barnen har varit runt lite på företag i Köpingsvik och Borgholm och det är många som har skänkt sina ljuskoppar. Och så alla vänner, släktingar, far- och morföräldrar såklart och även kyrkorna.

Alla som deltar i tävlingen får en knapp att fästa på tröjan eller jackan där det står ”Jag är en (åter)vinnare”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons