Annons
Kultur

Världsklass med Wells i Gillberga stenbrott

Hur blir det om man blandar en pianist i världsklass med en jazzinspirerad komiker, och dessutom adderar en trio vokalister och två kompande toppmusiker? Det blir Norman & Wells i en strålande tappning med ironisk, träffande stand-up och en musikalisk njutning inramad av vidunderliga kalkstensväggar och flygande svalor.
Gillberga • Publicerad 22 juli 2019
Detta är en recension i Ölandsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Det blev en ljuvlig sommarkväll för de 800 åskådare som kommit till Gillberga Stenbrott för att se Norman & Wells.
Det blev en ljuvlig sommarkväll för de 800 åskådare som kommit till Gillberga Stenbrott för att se Norman & Wells.Foto: Karolina Sörman

”Standup, Sit down”, så benämner Wells & Norman själva sin föreställning. Och även om det inte blev samma publiksuccé som förra året, är arrangörerna i Källa Hembygdsförening nöjda

– Vi har sålt omkring 800 biljetter, det är vi nöjda med. Vi hade inte förväntat oss så mycket mer, förklarar Torbjörn Gustavsson, som är en av eldsjälarna i Hembygdsföreningen.

Annons

Det är ju väldigt många olika arrangemang på Öland, det finns mycket att uppleva. Tror du att det är en nackdel? Blir det för mycket?

– Nej, det betyder att Öland är på G. Har folk mer att göra kommer det fler till ön och de som kommer gör mer, resonerar Gustavsson som kan konstatera att nästa veckas konsert med Jill Johnsson redan sålt 1700 biljetter av 2100.

– Vi vet egentligen inte hur många åskådare som går in här men kommer det fler så går det säkert att lösa.

Lennie Norman skojade om mycket, bland annat alkohol och hälsoeffekter.  Det blev en personlig och gemytlig kväll i Gillberga stenbrott.
Lennie Norman skojade om mycket, bland annat alkohol och hälsoeffekter. Det blev en personlig och gemytlig kväll i Gillberga stenbrott.Foto: Karolina Sörman
The Vocalettes med Maria Wells i spetsen fick med sig publiken under kvällen.
The Vocalettes med Maria Wells i spetsen fick med sig publiken under kvällen.Foto: Karolina Sörman

Kvällens föreställning bestod av ett trivsamt koncept där publiken bjöds på klassiska pianostycken i boogietappning, såsom Humlans flykt (Rimskij-Korsakov) i ett arrangemang av Anders Berglund. Det blev också ren stå up-komik och ett par gemensamma nummer som exempelvis ”Säkkijärven Polkka” med text skriven av Lennies far, Charlie Norman. The Vocalettes levererade bland annat en trestämmig jazzversion av den klassiska valsen ”Jag tror, jag tror på sommaren”, vilket uppskattades av publiken. Personliga mellansnack och en interaktion mellan Wells & Norman som sprudlar av energi och spontanitet, gör att artisterna känns genuina och nära.

Efter ett ihållande regn en timme före start, skingrade sig molnen och med kvarten kvar till Lennie Normans entré sken solen och Gillberga Stenbrott visade sig från sin allra bästa sida som konsertarena och kulturplats. Det blev en underbar kväll med sittande publik, god stämning, solnedgång över sundet och en grande finale i toppklass. Utan ett enda notblad, textpapper eller låtlista i sikte. ”Den som måste ta med noter på scen har övat för lite” för att citera Mr Wells själv. Nästa gång Wells & kompani besöker stenbrottet hoppas jag att fler tar chansen att uppleva den suveräna musikalitet som denna pianist med komp och vokalister levererar.

Karolina SörmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons