Annons
Kultur

Väntan är över

Vi väntar på en rad saker. Advent. Jul. Våren. Orkidéerna. Värmen. Hösten med sin höga luft och sina läckra färger. Och tranorna på Trandagen.
Publicerad 27 mars 2018
Tranorna betar på en åker för att hitta föda inför fortsatt flytt norrut.
Tranorna betar på en åker för att hitta föda inför fortsatt flytt norrut.Foto: Sten-Olof Mäki

Att vänta kan vara näst intill outhärdligt. Eller spännande. Det beror alldeles på.

Den som är sjuk och väntar på att få hjälp är det långa minuter, dagar och kanske till och med månader innan den efterlängtade hjälpen kommer.

Annons

Den som så innerligt väl behöver ett beslut av någon myndighet kan få vänta länge. Ovisshet och osäkerhet fyller tiden som känns lång.

Tiden kan också kännas lång när vi väntar på våren, efter kalla vinterdagar ända in i mitten av mars. Men rätt vad det är finns den där. Krokusarna tittar upp med sina gula och blå huvuden. Små, små blåsippsknoppar glänser som ametister bland fjolårslöven i skyddade lägen. Lärkan hörs från skyn och ejdrarna sträcker i tusentals och åter tusentals över Kalmarsund.

Och så är det Trandagen. Speciell för Öland, Blekinge och sydöstra Småland. I andra delar av landet känner man den 24-25 mars som Vårfrudagen. Eller ”Våffeldagen” som vi ofta säger idag. Men inte på Öland – här är det Trandagen som gäller. Tranan, den högbenta vackra fågeln som kommer med våren, godis och presenter.

Talesättet ”tranan bär ljus i säng” har kommit av att dagarna har blivit så pass långa i slutet av mars att det är ljust när man går till sängs. Våren, den efterlängtade. Nu är väntan över.

Tranorna har kommit och spatserar på åkrarna på Öland och på söndag är det Trandagen. Väntan är över och vi får passa på att njuta av att våren – efter regn, rusk och snöstorm – äntligen är här. Fira gärna med en godisbit eller våffla med sylt!

”strong id="strong-a58a1b7a30a09c5c03be7ba82866b060">Vårens melodi
”I den skimrande grönskan och porlande bäcken / Fåglarnas sång och vårens alla fantastiska tecken”
”Hästarnas vilda galopp på den blommande ängen / luften genomsyras av refrängen”
”Hörs så klart och klingande på morgonpromenaden / du är redo för resten av dagen”
”I väntan på den sommar som skall bli / luften är fylld med vårens melodi”
”strong id="strong-86b55827fbcd0391643bc5d4d5553597">Helena Arildsson

”strong id="strong-0a7243eca7eac04c2304b21d0b5975ba">Veckans citat:
”Idéerna kommer inte om man sätter sig att vänta på dem, de föredrar att angripa ur bakhåll.”
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons