Annons

Totalförbjuden film inspelad på Öland: ”Starkt kvinnoporträtt”

För femtio år sedan hade den svenska filmen Thriller – en grym film (A Cruel Picture) premiär, inte i Sverige, utan i franska Cannes.
Öland • Publicerad 30 december 2023 • Uppdaterad 1 januari 2024
Text om ”Thriller” i Ölandsbladet 24 oktober 1972
Text om ”Thriller” i Ölandsbladet 24 oktober 1972

Den väckte uppståndelse – minst sagt. I Sverige blev filmen totalförbjuden på grund av dess explicita sex och våldsscener. Det var det andra verket i den svenska filmhistorien som totalförbjudits för offentlig visning. Den första var stumfilmen Trädgårdsmästaren från 1912. I likhet med Thriller handlar den om en våldtagen flicka. Innehållet ansågs strida mot ”goda seder”.

Vad har det med Öland att göra fråga sig vän av ordning. Jo, Thriller börjar med en biljakt vid Resmo kyrka och den slutar ute på alvaret. Däremellan skjuts det friskt i Gräsgårds hamn. Det öländska inslaget utgör cirka en femtedel av filmen, som i övrigt utspelas i Stockholmstrakten.

Annons

Den 24 oktober 1972 var Ölandsbladet på plats för att intervjua filmens två huvudpersoner Christina Lindberg (Madeleine/Frigga) och Heinz Hopf (Hallicken Tony). De frös på det bistra alvaret.

Filmen handlar om hämnd. Ett fascinerande tema som exempelvis återfinns i Ingemar Bergmans Jungfrukällan. Thrillers ton är vemod. Christina Lindbergs rollfigur blir som barn våldtagen och traumat gör henne stum. Hon uppfostras kärleksfullt av sina föräldrar på en lantgård. Stumheten försöker man bota med terapi. På väg till en terapisession missar hon bussen vilket kommer att stå henne dyrt.

Hon plockas upp av en man i flott sportbil. Han är till en början vänlig och uppmärksam, bjuder på flott krog, ser till att hon blir berusad och tar med henne hem. Därefter görs Madeleine/Frigga till heroinist och tvingas in i prostitution. Hon får ena ögat utstucket som straff för en attack på en kund. Den svarta ögonlapp hon förses med har blivit ikonisk.

Ett från hallicken förfalskat brev till hennes föräldrar, där hon påstås säga upp kontakten med dem, leder till deras självmord. Sorgen utlöser Madeleine/Friggas hämndbegär. Filmen följer därefter hennes långa väg från heroinberoende till revansch på alla som gjort henne illa. Det blir en bana kantad av lik. Slutscenen är magnifik. På det karga alvaret har hon skadeskjutet sin nemesis (Tony) och begravt honom under ett stenröse. Endast huvudet sticker upp. Runt halsen sitter en snara som löper till en präktig ardennerhäst. Framför hästen har Madeleine/Frigga placerat en hink med lockande innehåll. Hästen låter sig frestas, vandrar framåt, och snaran dras åt…

Thriller totalsågades av en enig svensk kritikerkår. Filmen är i stora delar valhänt, men hade förtjänat att tas på större allvar. Thriller är ett starkt kvinnoporträtt. Madeleine/Frigga är inget offer, hon är en överlevare och vinnare. Kritikerna tycks mest fokuserat på huvudpersonens bara bröst. Den nyligen bortgångne Ralph Lundstens elektroniska musik förstärker filmens karaktär.

Christina Lindberg är en intressant person. Hon var Sveriges utvikningsflicka nummer ett under 1970-talet. Hon prydde varenda herrmagasin med sin kropp och förgyllde åtskilliga filmer med densamma. Ingen har någonsin agerat naken med sådan lätthet och naturlighet som hon. Feministerna rasade och i pressen utmålades hon som en bimbo, vilket hon definitivt inte var. Hon valde journalistbanan och blev med tiden chefredaktör för tidningen Flygrevyn och framgångsrik affärskvinna.

Internationellt har hon rönt desto större intresse. Thriller har varit återkommande på många festivaler. Den kände filmskaparen Quentin Tarantino har lovordat henne och låtit hennes rollfigur i Thriller stå som modell för sina egna filmer. Darryl Hannah bär en liknade ögonlapp i Kill Bill som en hyllning till Christina Lindberg och Thriller.

Thriller – A Cruel Picture gav Öland och alvaret en plats I filmhistorien.

Det bör utfärdas en varning till den som blivit intresserad av filmen. Den finns att köpa via nätet, men se till att ni handlar den version som är 108 minuter.

Christer Franzén, Historiker och författare

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons