Annons
Kultur

Premiär för barnfestival – ”Vill rikta oss till alla barn”

Barnkulturfestivalen bjuder på ett digert program full av aktiviteter. Tanken är att det ska bli ett återkommande evenemang och drömmen är att det blir lika etablerat som skördefesten.
Himmelsberga • Publicerad 9 september 2021
I helgen är det dags för Barnkulturfestival på Himmelsberga.
I helgen är det dags för Barnkulturfestival på Himmelsberga.Foto: Pressbild

I helgen är det premiär för nya satsningen Barnkulturfestivalen i Himmelsberga. Den arrangeras av Nätverket för barnkultur på Öland, Barn- och unga i Sverige och Ölands Museum Himmelsberga.

– Vi tycker det behövs mer kultur för barn. Kulturen är många gånger riktad till vuxna eller är otillgänglig. Under festivalen samlar vi all möjlig kultur och programmet är ganska blandat, säger projektledaren Eva Forssell och fortsätter:

Annons

– Vi vill rikta oss till barn i alla åldrar och det ska finnas något för alla. Oavsett om man är van vid att ta del av kultur eller inte. Detta är också ett tillfälle för lokala aktörer att visa upp sin verksamhet och få nya medlemmar.

Idén har funnits i flera år och redan 2019 började Eva Forssell och Anna, och Julius Winberg Sääf att spåna på en barnkulturfestival men fick skjuta upp det.

– Det blev svårt för oss att hinna planera och arrangera festivalen som vi ville eftersom både jag och Anna var gravida och planerade att föda samtidigt som vi hade tänkt att ha festivalen. Nu kände vi att det var dags att dra gång.

– Vi hoppas att vi kan arrangera detta varje år och att det sprids. Drömmen är att det blir som skördefesten.

Det är ett digert program som arrangörerna presenterar. Festivalen invigs på lördag förmiddag med författarförbundets ordförande och barnboksförfattaren Grethe Rottböll samt kulturskolans elever.

Under de två dagarna kan besökarna ta del av bland annat teater, sångstunder, sagostunder, serieworkshop, minidisko och föreställningar med Trollkarlen, Magikern och Clownen Mike. Dessutom kommer tolv utställare att finnas på plats.

– Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för barnkultur och att det blir roliga dagar för festivalbesökarna.

Något särskilt i programmet du ser fram emot?

– Jag tycker vi har ett väldigt bra program med en god mix så det är svårt att välja. Men jag ser nog lite extra fram emot minidiskot med danslekar. Det ska bli väldigt roligt.

Det är också fri entré...

Annons

– Vi tycker det är viktigt att det är tillgängligt för alla oavsett plånbok.

Hur har ni tänkt kring corona?

– Lokalen är stor så vi hoppas att det ska fungera bra och att det inte blir svårt att hålla avstånd. Vi kommer ha funktionärer som påminner om detta. Det är också begränsade platser till föreställningarna.

– Vi uppmanar också folk att inte komma om de har symtom. Vi ska ha det så säkert det bara går.

”Jag tycker vi har ett väldigt bra program med en god mix”
Eva Forssell, projektledare.
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons