Annons
Kultur

Petters konst visas på Kackelstugan

Petter Askergren växte upp i en familj där målandet var en stor del. Han har målat i stort sett i hela sitt liv och var under fredagen på Öland för att hänga upp sina alster till sommarens utställning.
Västra Sörby • Publicerad 2 juni 2023 • Uppdaterad 5 juni 2023
Petters konstutställning visas på Kackelstugan till och med 15 augusti.
Petters konstutställning visas på Kackelstugan till och med 15 augusti.Foto: Maria Brynielsson

– Jag har inget namn på utställningen, men det borde jag kanske ha?, säger Petter med ett stort leende.

Det var tidigt som Petter funderade på att söka sig till yrket, mycket på grund av att det var just det som han behärskade bäst under skoltiden. I familjen var det vanligt att måla med akvarell. Petters pappa, Thorsten Alexis Askergren målade både i sitt yrke men även en hel del privat.

Annons

– Det jag hänger upp här på Kackelstugan är omkring 70 tavlor jag målat och är uppdelat i lite olika sektioner med motiv från Stockholm, Kosteröarna och fjällvärlden. Med det sistnämnda menar jag det som är från Gävle och norrut, säger Petter.

I slutet av 1990-talet studerade Petter konsthistoria på Uppsala universitet och skulle söka konstskola samma år som han fick sitt skivkontrakt.

– Jag har under hela mitt liv varit en resande person och det är jag än. Här på Öland har jag varit flera gång i samband med jobb, men jag har aldrig semestrat här. I morse sprang jag en mil och det är verkligen underbart här på ön.

Här saknas innehåll

”I morse sprang jag en mil och det är verkligen underbart här på ön”
Petter

Petter fortsatte måla akvarell sporadiskt samtidigt som karriären som artist pågick. Men sedan 2012 blev det desto mer fart på målandet och efter det har det blivit mer och mer. Nu har måleriet i familjen gått i arv.

– När jag målar i min ateljé vill gärna mina yngre barn vara med och det är roligt.

När Petter var ung fick han höra att han hade damp.

– Det var ju så man sa då, men det jag har är ADHD och dyslexi. Jag brukar tänka på att vi alla är som en grönsaksdisk, alla är vi olika och alla är unika.

Han känner att det är något speciellt med att måla med akvarell och i utställningslokalen ses endast en koltavla. Utställningen pågår till och med 15 augusti.

Petter stannar ett kort tag till på Öland. Han har konsert på Kackelstugans utomhusscen lördagen den 3 juni.

– Det ska bli superkul att möta publiken här.

Annons

I dag är Petter verksam i bland annat Åre, Kosteröarna och Stockholm, men också vingårdar i Europa där han är verksam inom vin och gastronomi. En plats som är återkommande är Piemonte och det är många av motiven som kretsar kring de platserna.

I september 2022 släpptes Petters 15:e album där han har målat all artwork kring skivan och singlarna.

Kackelstugan ligger 12 kilometer söder om Borgholm i lugn och lantlig miljö vid kanten av Mittlandsskogen. Sommarens program är fullspäckat och biljettförsäljningen är i full gång, en del är redan slutsålt.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons