Annons
Kultur

Ölänning kan få pris för arbetet med hyllade tv-serien ”Sex Education”

Love Waurio är nominerad till priset ”Årets textunder” för sitt arbete med tv-serien ”Sex Education”.
Öland • Publicerad 29 november 2023
Sex Education Season 1
Sex Education Season 1Foto: Sam Taylor/Netflix

Den 1 december kommer det nya svenska priset ”Årets textunder” delas ut för första gången. En av de nominerade är Love Waurio, från Bröttorp på Öland och detta för arbetet med tv-serien ”Sex Education”.

Tanken är att priset ska lyfta fram undertextningens ädla hantverk på film, tv och i andra rörliga medier. Undertexter är några av de mest lästa texterna. Var tredje person i Sverige läser aldrig böcker på fritiden, medan en förkrossande majoritet tittar på rörlig bild dagligen, ofta försedd med svensktextning eller översättningstextning.

Annons

Av dem som har lärt sig behärska detta hantverk, finns det personer som har en särskilt god förmåga att ständigt leverera högkvalitativt material och hitta verkligt kreativa lösningar på svåra problem. Dessa personer gör en stor insats för både folkbildning och underhållning i Sverige.

– Bra undertexter kan vara det som gör skillnaden mellan en medioker och en livsomvälvande filmupplevelse. Det lustiga är att ju bättre de blir desto mindre tänker vi på dem, säger Medietextarnas klubbordförande Linus Kollberg som varit med att instifta priset.

Det har varit en öppen nomineringsprocess, där främst de som själva är aktiva i branschen kunnat nominera kollegor för en viss film, teveprogram eller annan insats. Priset består av ära, berömmelse och en elegant pokal.

Fakta

Alla nominerade

• Annika Yberg för filmen Barbie

• Love Waurio för serien Sex Education

• Jennifer Warrender för filmen Där kräftorna sjunger

• Sara Palmer för serien One Piece

• Ann Högman för serien Barnmorskan i East End

• Niklas Hellgren för serien Malpractice

• Ingrid Eng för allmän skicklighet i översättning till engelska och som god kollega

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons