Annons
Kultur

Ny utställning fokuserar på familjerna som bodde i stadsmuseet – ”Gjorde vad han ville”

Borgholms Stadsmuseum är 180 år gammal och hälften av tiden har den används som privatbostad. Totalt har tre familjer bott i huset och årets nya utställning ”Vem bodde här? – Herrskap och tjänstefolk på Borgholms stadsmuseum”, handlar om dem.
BORGHOLM • Publicerad 22 juli 2018 • Uppdaterad 26 juli 2018
Christina Erlandsson och Olle Staf framför Borgholms Stadsmuseum som i år har en utställning om familjerna som bodde där.

Det var Wilhelm Rydström som byggde huset 1830. Han hade varit rådman i Kalmar och riksdagsman men blev sedan utnämnd till häradshövding för Öland, som innebar att han var då ordförande i tinget i Lundegård.

Där bodde han med familjen i tjänstebostaden men byggde huset i Borgholm till sin fru för att säkra hennes framtid ifall hon blev änka.

Annons

– Det var en stor gård på den tiden. Den var värd en tiondel av hela Borgholms stad, säger Olle Staf, som är en av de som har gjort utställningen.

1870 såldes huset till kaptenslöjtnant Carl Melander som hade blivit kompanichef för båtsmännen på Öland.

– Han beskrivs som en starkt och oförvägen man. Han var också händig och sysslade med olika slags hantverk. Han gjorde vad han ville.

Hans son Edvin var ägare för Ölandsbladet och hade värdefulla samlingar av fornfynd i Borgholm. När fadern dog sålde han huset till kronofogde Carl Jansson. Tjänsten var vid den tiden betydligt mer omfattande än idag. Förutom allmän åklagare var han även chef för polisväsendet och skatteuppbörden.

– Han renoverar inredningen i huset med bland annat fina takmålningar och bygger även verandan. Mycket av det han gjorde finns kvar idag, säger Christina Erlandsson, ordförande i Ölands Kulturminnesförening.

1921 dör Carl Jansson vid 78 års ålder. 1927 dör hans fru Cecilia vid 71 års ålder. Samma år auktioneras fastigheten ut och köps då av Ölands Kulturminnesförening att bli museum med en hel del av Edvin Melanders samling av fornfynd.

Utställningen har kommit till genom släktforskning och en studiecirkel i föreningen som har letts av Olle Staf. Han har också åkt runt till släktingar till familjerna för att få veta mer.

– Det har varit väldigt roligt att jobba med detta och det är inte slut än. Det finns mer kunskap att hämta om de här familjerna, säger Olle Staf.

Christina Erlandsson är väldigt nöjd med utställningen.

– Vi vill visa hemmet och människorna som bodde här mer och inte bara ha huset som en kuliss för våra samlingar. Vi har hittat mycket roligt och en del överraskande saker. Det ska bli kul att få visa det, säger Christina Erlandsson.

Annons

Borgholms stadsmuseum har sedan tre år tillbaka enbart guidade visningar på tisdagar, torsdagar och lördagar. Men grupper kan alltid boka in sig under andra tider. Förutom den aktuella utställningen finns det utställningar om bland annat Ölands Järnväg, öländsk brandkår, öländsk arkeologi och museets egna textila skatter.

– Vi har mycket att visa och berätta om. Vi försöker svara på frågor så gott vi kan, säger Christina Erlandsson.

Wilhelm Rydström var den som byggde huset som idag är Borgholms Stadsmuseum.
Carl Jansson renoverar huset och låter göra de här fina takmålningarna.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons