Annons
Kultur

Ny bok: En berättelse om Smålands trädgård

I det ljusa Småland – en berättelse om Smålands trädgård, tillägnas ”alla barn med småländska rötter”. Dessa barn kan ha bosatt sig precis var som helst på jorden men återkommer alltid till, att de en gång utvandrade, i en avlägsen tid, en hel familj eller en ensam person från en by i detta märkliga landskap som hyst så många märkvärdiga människor. Många berättare har, i muntlig eller skriftlig form, beskrivit sin barndom, sitt liv i Småland, som i dag är ljusare, har en annan utstrålning och ger en mer hoppfull bakgrund till det som boken handlar om, Smålands ljusa trädgård.
Litteratur • Publicerad 4 augusti 2023 • Uppdaterad 7 augusti 2023
Detta är en recension i Ölandsbladet. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Boken I det ljusa Småland ges ut av Bokförlaget Arena.Foto: Pressbild

Småland var ett fattigt landskap för de flesta som bodde där på Vilhelm Mobergs tid och tidigare. Moberg och flera av hans kolleger berättar om fattigdomen, svälten, orättvisorna och trotset mot överheten, om fejderna vid gränserna mot grannarna, landskapen som en gång tillhörde Danmark. Inne bland de i dag blommande ängarna, i den ljusa björkskogen, liksom i den djupa granskogen, finns lämningar från torpen och som hyste soldater och torpare utan rättigheter. Större välmående ställen har fortfarande ägare som vårdar minnen från gångna tider. Småland ett rikt landskap, fyllt av möjligheter, i naturen, rikt på omväxlande strukturer och som grogrund för kulturer, växter, djur och människor. Men de som bosatte sig där en gång hade en särskild kvalitet. Det såg ”Vår Herre till”. Enligt Selma Lagerlöf. I sin berömda läsebok, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, byggde Sankte Per Småland

högt och bergigt, men Vår Herre bestämde att han skulle skapa smålänningen, för att någon måste orka arbeta så hårt att det gick att leva där. Någon med småländsk okuvlig envishet. Det var med hjälp av enkla verktyg som den ljuva trädgården växte fram i de marker som lämpade sig för åkerbruk, boskapsskötsel och trädgårdsodling.

Annons

Författarna som skildrat det hårda livet får här sällskap med en ny rad berättare som utgår från sparade dokument och upphittade föremål som berättar sin historia. De ahr samlat muntliga berättelser och fotografier, gamla blekande och nytagna, färgglada bilder. Bildmaterialet är således mycket rikt och varierat, liksom berättarnas väg in i landskapet. Var och en skildrar sin del och knyter samman hela den ljusa småländska trädgården till en oas. För den som vill njuta av en vacker bok, läsa kärleksfulla, omsorgsfullt redigergade texter om detta fantastiska landskap och dess historia.

I det ljusa Småland, är ett tidsdokument, en sammanfattning om en bit av Sverige som kommit att få stor betydelse för vårt internationella rykte. Från Småland härstammar författare, botanister, musiker, konstnärer, industriidkare, politiker, kvinnor och män som gjort avtryck in i vår tid och kommer att fortsätta göra avtryck genom kommande generationer som får dra nytta av deras kunskaper. Men deras berömvärda värv hade aldrig sett dagens ljus utan de strävsamma, undanglidande tysta hantverkare, brukare av den småländska jorden, skogen, sjön, åarna och allt där emellan. Också de som lämnade Småland för att leva och verka på andra ställen ute i världen har deltagit i att göra Småland ljust och vänligt men det är en annan historia.

Detta är en sammanfattning av landskapet Småland, sett från den ljusa sidan med texter av Claes-Göran Alriksson, Johan Bergh, Peter Danielsson, Urban Emanuelsson, Ådel Vestbö Franzén, Staffan Fridell, Marie Hafström, Per-Olof Högstedt, Olof Karlander, Roger Karlsson, Cecilia Malmqvist, Karin Nilsson, Gunilla Nordberg, Fredrik Selldén, Harald Säll, Bengt Winbladh.

Ny bok

I det ljusa Småland – en berättelse om Smålands trädgård

Redaktion: Olof Karlander och Marie Hafström Form och huvudfoto: Dick Norberg (Bokförlaget Arena)

Ragnhild Oxhagen
Annons
Annons
Annons
Annons