Annons
Kultur

Film: Här är Borgholms Kulturskolas nya skräddarsydda lokaler: ”Det är lyxigt”

Sedan två veckor tillbaka är Borgholms Kulturskola inflyttade i sina nya lokaler i nyrenoverade Kronomagasinet. Den 19 april blir det invigning med konsert.
BORGHOLM • Publicerad 18 mars 2018
Läraren Mikael Selldén och fioleleven Kornelia Ilnicki är nöjda med kulturskolans nya lokaler.
Läraren Mikael Selldén och fioleleven Kornelia Ilnicki är nöjda med kulturskolans nya lokaler.Foto: Alexander Jensen

Med 300 elevplatser är Borgholms Kulturskola den nästa största skolan i kommunen. Det blir ett lyft för verksamheten när de återigen får nya lokaler.

– Vi har varit instoppade här och där och flyttat fram och tillbaka. Men alla inblandade har förstått vikten av att ge kulturskolan egna lokaler. Det här ger oss helt andra möjligheter och det är skönt att vi nu får chansen att rota oss, säger Oskar Roslund, som är rektor på kulturskolan.

Annons

När Ölandsbladet besöker skolan är även den förre rektorn P-O Rylander på plats för att se de nya lokalerna.

– Det snackades redan på 1980-talet att göra Kronomagasinet till ett kulturhus men det har alltid stupat på kostnaden. Jag trodde inte att jag skulle få uppleva detta. Det är väldigt påkostat och snyggt också. Det är jätteroligt, säger han.

I Kronomagasinet finns nu en studio, nio undervisningslokaler samt personalutrymmen. I magasinet, som är den äldsta delen i byggnaden, kommer det att finnas ett minibibliotek och det planeras för utställningar.

– Den är skräddarsydd till våra behov och det känns väldigt bra. Det är idealiskt och en otrolig lyx att vi kan ha lokaler för undervisning och konserter i samma byggnad, säger Oscar Roslund, rektor för kulturskolan.

”Det här är den sista pusselbiten”

Men den stora grejen är ännu inte klar. I den nordliga delen av magasinet byggs nu en black box, som förhoppningsvis är klar till invigningen. Det är en flexibel form av ett scenrum som kan bli helt mörklagd och bland annat ha varierade scenstorlekar och publikplacering.

– Det här är sista pusselbiten och skapar många olika möjligheter för oss. Här kan vi erbjuda undervisning i dans och teater och sedan även ha konserter och föreställningar för publik, säger Oscar Roslund.

– Det känns väldigt lyxigt och det är inte alla kommuner i landet som har en black box, det är den enda på Öland. Här kan vi skapa bra evenemang för oss och hela samhället. Möjligheterna blir många, säger dansläraren Aurera Romero.

Lärarna Aurera Romero, Stefan Hjertquist, Ellen Andersson och rektor Oscar Roslund ser stora möjligheter med de nya lokalerna.
Lärarna Aurera Romero, Stefan Hjertquist, Ellen Andersson och rektor Oscar Roslund ser stora möjligheter med de nya lokalerna.Foto: Alexander Jensen

Borgholms Kulturskola har utvecklats mycket de senaste åren. Det finns totalt fem ämnen och nu är de för första gången samlade i samma byggnad.

– Det är jättebra och gör att vi lättare kan samverka mellan ämnena. Vi har också startat samarbete med storbanden som ska repa här och rockföreningen som repar här intill. Det är härligt att huset fylls av liv och det blir dynamiskt, säger Oscar Roslund.

”Stor föreställning där alla våra ämnen involveras”

Den stora invigningen är den 19 april, då blir det konsert med skolans blåsorkester och kören. Fler datum att hålla koll på är den 17 maj då det är öppet hus.

Annons

– Den 9 juni arrangerar vi en stor föreställning där alla våra ämnen involveras, säger Oscar Roslund.

Borgholms Kulturskola har de senaste åren utvecklats och intresset har ökat rejält för verksamheten. I tre år har det varit kö och just nu väntar 50 barn på att få komma in.

– Det är ganska mycket den här tiden på året.

Innebär den här satsningen att ni även får fler resurser för att kunna ta emot fler elever?

– Det är politiken som bestämmer men det skulle behövas för att kunna möta efterfrågan. Nu är vi nio lärare på 300 elevplatser och ingen har heltidsanställning. Inte ens jag har det, säger Oscar Roslund.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons