Annons
Kultur

Död – men full av liv

Utsidan må vara torr och murken. Men insidan är levande, full av liv och känsla. Rikedom.
Publicerad 24 augusti 2018
En död trädstam är kvarlämnad vid strandkanten. Till ingen nytta? Jodå, som hemvist för ett myller av småkryp som brukar kallas för biologisk mångfald.
En död trädstam är kvarlämnad vid strandkanten. Till ingen nytta? Jodå, som hemvist för ett myller av småkryp som brukar kallas för biologisk mångfald.Foto: Maria Wiell

Ibland kan man känna sig torr, grå och trist. November, december, januari, februari – månader då solen inte har lyckat göra huden gyllenbrun eller lockat fram ljuset i våra ögon.

Ibland kan andra tycka att man faktiskt är sådan. Inte så mycket att lägga märke till. Inte lönt att uppmärksamma. Bara torrt och trist.

Annons

Men tänk vad vi kan upptäcka om vi går bakom det yttre. Om vi tar oss tid att leta efter något annat. Något som finns därinnanför det som ser rätt så tråkigt ut.

Precis som med den döda trädstammen kan det dölja sig oerhörda ting. Vackra och viktiga. Oanade tankar, outtalade önskningar, drömmar om ett liv, ett annat liv. Ett liv i full frihet.

”Ett liv utan berömmelse kan vara ett bra liv, men berömmelse utan ett liv är inget liv alls.”

I det torra trädet och trädstammen finns det ett myller av liv. Den kan hysa flera hundra organismer i form av lavar, mossor, insekter, spindlar och encelliga organismer. De kan i sin tur ingå i flera ekosystem där till exempel fåglar kan vara toppkonsumenter. Diversitet brukar det kallas med ett finare ord. Diversitet som betyder artrikedom.

Känn på det ordet. Artrikedom. Rikedom. Den värld är rik som rymmer även sådant som inte syns. Det syns inte med blotta ögat men finns där ändå. Det kan utvecklas än mer i kontakt med annat som inte heller syns, det som ryms hos en annan person. Som kanske också ser rätt tråkig och trist ut. Eller helt enkelt helt ”vanlig”.

Det som krävs är att vi är nyfikna. Att vi förstår att ytan inte är allt. Ytan kan se torr och trist ut, men därinnanför finns rikedomen. Drömmar som dröms, känslor som känns, tankar som tänks. Livet. Allt det som blir större och mer levande när vi är nyfikna, upptäcker varandra och hjälper varandra.

Diversitet. Rikedom.

Förra veckan hade vi med en vacker fjäril i Ett Ögonblick Öland, tyvärr fick ett felaktigt namn. Rätt och riktigt är att fjärilen är en Påfågelsöga. Tack till uppmärksamma läsare.
Förra veckan hade vi med en vacker fjäril i Ett Ögonblick Öland, tyvärr fick ett felaktigt namn. Rätt och riktigt är att fjärilen är en Påfågelsöga. Tack till uppmärksamma läsare.Foto: Natalia Johansson
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons