Annons
Kultur

Antikrundan med trälejon och målad garderobsdörr

På torsdagskvällen var det dags för det första av två program med Antikrundan från Borgholms slott. Tittarna fick bland annat veta mer om konstnären Yrjö Edelmann och veta värdet på ett trälejon skapat av JAG, Johan August Gustafsson.
Borgholm • Publicerad 31 januari 2019
Knut Knutson blir begeistrad över ett trälejon skapat av Johan August Gustafsson.
Knut Knutson blir begeistrad över ett trälejon skapat av Johan August Gustafsson.Foto: SVT

Programmet spelades in på Borgholms slott i början av september.

I det första programmet av två från Borgholm – det andra visas den 28 februari – får TV-tittarna bland annat veta värdet på en klocka av samma typ som ”Buzz” Aldrin bar när han var på månen.

Annons

En tavla målad av ”Norrlandsmålaren” Helmer Osslund visar sig ha ett betydande värde och en garderobsdörr målad av Yrjö Edelmann bidrar till att tittarna får lära känna konstnären lite bättre i ett tvåminutersinslag.

Mest uppseende väcker en skjorta med ett kulhål som sägs ha burits av Karl XII. Enligt ägaren var det läkaren som behandlade kungen efter att han blivit träffad av en kula på Rügen som behållit skjortan. Men är historien sann? Flera experter kallas in för att studera skjortan.

Experten Knut Knutson blir lyrisk när han värderar ett trälejon av JAG, Johan August Gustafsson, bonden och bildhuggaren från sydöstra Öland.

”Denna självlärde, denna begåvade människa” utropade Knut Knutson.

I programmet fick tittarna också se ett leksaks-lok som tillhört kung Carl XVI Gustaf. Att just en kronprins hade den i sin ägo betyder en del för värdet, visar det sig.

Bland alla värderingar får TV-tittarna också en hel del vackra bilder från Öland och även en kort historielektion om Borgholms slott.

Programmet kan ses på SVT Play för den som missade sändningen på torsdagskvällen.

Kenth JönssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons