Annons
Nyheter

Självständigt Öland hotades av Sveariket

Nyheter • Publicerad 23 juni 2007

Det är mycket intressant, roligt och idéväckande att det blir en debatt om Ölands fornborgar. Det kom fram en god vän till mig, också han djupt fascinerad av den öländska arkeologin/den tidiga historien. Vi möttes på Borgholms bibliotek där han, liksom jag, stundom sitter begravd i gamla handlingar.

– Vi undrar väl alla, sade han, vad fornborgarna haft för funktion? Varför finns det så många fornborgar just på Öland? Med fascination läser jag debatten i Ölandsbladet.

Annons

Fornborgarna har jag  också undrat över sedan jag   första gången satte min fot på Öland i augusti 1964 och då jag för första fången fick se Ismantorps borg, som verkligen överväldigade mig - någonting liknande hade jag aldrig sett. Vad var detta? Magi, mystik, grå forntid, som jag till och med kunde vandra omkring i.

Jag följde sedan som journalist utgrävningarna av Eketorps borg, jag bevakade utgrävningarna i Sörby, jag intervjuade folk som grävt i Skedemosse, jag läste Ulf-Erik Hagbergs avhandling om Skedemossegrävningarna, alla banden, jag intervjuade Mårten Stenberger och följde rekonstruktionen av Eketorp där jag drog igång debatten om kreneleringen. Om denna krenerlering av en Öländsk fornborg sade Mårten Stenbergers änka, som då levde och som jag intervjuade:

- Om Mårten sett vad dom gjort med Eketorp hade han stigit upp ur sin grav.

Hon var mycket upprörd över den fantasifulla rekonstruktionen, som förvandlade Eketorp från öländsk fornborg till Disneyland.

– Mårten hade också, sade hon, velat att borgen uppförts på en annan plats så att framtida möjligheter att undersöka borgen inte skulle spolieras.

                                        ***

När jag hävdat att de öländska fornborgarna använts av ölänningarna som ett skydd mot det imperialistiska Sveariket, som ville lägga under sig en självständig Öländsk Nation, har jag kallats fantasifull. Men min fantasi är dock mycket återhållsam jämfört med vad som presenteras av professor Ulf Näsman när denne börjar orda om kung Bugislav med mera, allt helt obestyrkt. Senast jag hörde denna skröna kom den från Dag Stålsjö.

Jag utgår från det jag läst och forskat mig till, och jag använder det som kalls Occams rakkniv:

- Jag påstår ingenting som jag inte vet.

- De slutsatser jag drar skall vara logiska och följa ur det föregående.

Annons

- När någonting skall förklaras skall allt som inte hör till saken rensas bort - ju enklare det är desto närmare sanningen kommer du.

1. Ölands fornborgar byggdes under olika perioder, och de flesta är inte undersökta.

2. Ölands fornborgar har haft olika funktioner under skilda historiska epoker.

3. Ölands fornborgar har varit kultplatser, juridiska centra, handelsplatser, fästningar som skydd för befolkningen - funktionerna har varierat under åren. En del har uppförts under järnåldern andra senare.

4. Mot början av medeltiden, vi är nu runt år 1 000 e Kr, sen vikingatid, den begynnande medeltiden, formas Sverige som en nation, en imperialistisk kungamakt lägger under sig de perifera provinserna, däribland det självständiga Öland

5. Ölänningarna försvarar sig och anlägger fornborgar, tar skydd i fornborgar. De förlorar kampen mot centralmakten och byarna ordnas och läggs i laga läge, som det heter. De gamla oregelbundet utformade järnåldersbyarna överges. I denna process spelar kyrkan naturligtvis en central roll. Syftet är beskattning och nationsbyggande.

6. Att anlägga en fornborg är ingen övermäktig uppgift om arbetet organiseras. Johan Engström har i sin undersökning av Torsburgen på Gotland visat att ett väl organiserat arbetslag kan bygga flera meter fornborgsmur på en dag - det är alltså inga fantastiska byggnadsverk som vi betraktar i de öländska fornborgarna, men fascinerande ändå, förstås.

                                          ***

Det är min hypotes att Ölands fornborgar använts som ett skydd mot det framväxande Sveariket, den fiende som låg närmast. Kanske tillhörde Öland Danmark och hade stor självständighet, det antyds av runinskriften på Karlevistenen.

Faktum är att vi inte vet. Vad vi skulle behöva är systematiska rumsliga studier av fornborgarnas lokalisering i förhållande till de gamla öländska järnåldersbyarna.

Provgrävningarna skulle behöva ske i var och en av fornborgarna, inuti borgarna och utanför dem, i all synnerhet i de omgivande våtmarkerna och intill murarna - kult och strider.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons