Annons
Nyheter

Rekordtrafik och kontantbrist

Nyheter • Publicerad 22 juli 2008

KRÖNIKA

Norra Öland: Rekordtrafik och kontantbrist. Ja, nog ser det ut som om vi får hålla med turistchefen Gustaf Öholm: Öland går mot en rekordsommar.

Annons

Vad det kan bero på kan vi spekulera över.

• Bra marknadsföring av Öland.

• Det höga bensinpriset som tvingar folk att turista på hem maplan, korta resor och då ligger Öland bra till.

• Bästa vädret så här långt.

• Victoriadagen, som blir allt populärare.

• Den öländska campingnäringen som ligger i topp när det gäller service och kvalitet. Det är maxstjärnigt överallt.

• Den goda öländska maten.

• Kanske en kombination av allt detta.

Men hur som helst, vi som har vår försörjning på Öland året runt kan inte annat än att ”prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen”. 

Det följer alltid en lång och mager vinter, även för oss här på Ölandsbladet, vi behöver varje lösnummerkrona och alla annonser som sommaren ger. Varje kroppkaka du äter, varje lökknippe du köper håller ölänningarna vid liv under vintern, så handla på, läs Ölandsbladet och följ våra bilagor, Det händer på Öland, så är du uppdaterad på det öländska - så har det varit sedan 1867.

Annons

* * *

Söndagseftermiddag, solen skiner, det är 22 grader varmt, nån skur ibland, men härligt badväder ändå. Det är bilkö från norr om Lundegård ner till Q8-macken i Borgholm. En ambulans försöker tränga sig emellan med påslagna sirener och blåljus, men genomfarten i Köpingsvik och rondellen vid norra utfarten i Borgholm är verkliga nålsögon - här behövs en annan trafiklösning, som Öland kan fundera på under kommande vinter, likaså mobiltäckningen norrut på Öland, som måste bli bättre.

I Byxelkrok råder, hör och häpna, brist på kontanter. ICA Byxelkrok lämnar kontanter mot kort, men får inte in kontanter så att det täcker det stora behovet. Vad som saknas i Byxelkrok är en bankomat för uttag – jag vet inte hur mycket folk det är i Byxelkrok runt detta datum, som är den 21 juli, men det måste vara tiotusentals, kanske 50–75 000 – det är klart att det måste till en bankomat liksom en bensinmack – nu måste detta med bensin och kontanter ordnas nere i Löttorp.

Den som skall till Byxelkrok i dagarna bör göra två saker, förse sig med bensin på vägen upp och ladda med kontanter.

* * *

Som sagt, det är en härlig sommar och ni vet väl att det finaste på Öland mestadels är gratis: Stanna en stund och betrakta vägrenen, det lyser av blått och gult – vilken öländsk vägren som helst är vacker, men allra bäst är de norrut, de är som ett Guds Underverk; att allt detta sköna kan växa i torrt grus är obegripligt.

* * *

På norra Öland finns en liten pärla för er som har husbil: Böda hamn, nära till den rökta fisken och en vidunderlig utsikt mot fiskebåtar och hav. Jag tror det är tillåtet att stå där för det är i alla fall elstolpar uppställda som man kan ta ström ifrån.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons