Annons
Nyheter

En grinig sommar

Nyheter • Publicerad 23 augusti 2007

KRÖNIKAN

Den gångna sommaren kan beskrivas som grinig. Grinigt var vädret, vilket också gjort humöret grinigt. För den som tagit ut hela semesterinnehavet på ett bräde, har det stundtals varit rentav långtråkigt. För man kan ju inte bara sitta vid köksbordet och lägga patiens för att få dagarna att gå.

Annons

Under sommaren har man också kunnat notera en lång rad förtretligheter som ytterligare spätt på grinigheten. I tur och ordning:

Parkeringen vid Solliden har vid åtskilliga tillfällen varit överfull, vilket fått till följd att många vänder. I anslutning till p-platsen finns en extraparkering även om den inte är asfalterad. Men eftersom den är dåligt markerad, och att det samtidgt finns skyltar som talar om att trafik är förbjuden vid sidan av vägen vågar man inte köra in på alvarmarken. Med påföljd att Solliden går miste om besökare.

Telefon-nasarna som terroriserar alla och envar på stadens gator. Påstridiga, och ibland otrevliga, försöker de pådyvla olika varianter av mobiler och abonnemang. Ringsignaler tycks för övrigt vara viktigare än själva telefonin. Inte ens i entrén till mataffären har man fått vara ifred. Där stod en liten tjej och frågade: ”Vilken mobil har du?” och fick snabbt svaret ”Det har du inte med att göra”. Synd om tjejstackar'n förstås, men nog borde hennes chef visa lite mer omdöme.

Borgholms kommuns hemsida med väderstation och webbkameror. Lika bra att ta bort eländet eftersom de är under all kritik. Väderstationen har för det mesta ballat ur och det är ytterst sällan man kan se rörliga bilder från kamerorna. Dessutom är upplösningen så dålig att Borgholm hela tiden förmedlar mulet väder, även om solen råkar skina. Vill man se ett föredöme, gå in på hemsidan webbkameror.se och klicka på kameran över Stora torget i Visby, kyrkoruiner, Kruttornet och Östersjön i fonden. Ett föredöme.

Lotterikioskerna på Borgholms torg. Inte nog med att de är målade i en otäckt isblå kulör (liksom glasskioskerna), de står för det mesta igenbommade. Ett förslag var att de skulle placeras på trottoaren mot Societetsparken längst ner på gågatan. Så skedde inte; istället sattes de inledningsvis ut på norra delen av torget, för att åter hamna på den vanliga platsen.

Husbilarna vid yttre hamnen är en styggelse. Varför ska ett gäng husbilsägare tillåtas att stå på första parkett och blockera sjöutsikten för alla andra? Borgholms Energi AB försökte i år att hitta en lösning genom att införa parkeringsförbud längst ut mot vågbrytaren och att ordna en tillfällig nattparkering längs kajen vid hamnskjulet. Man plockade också av varje husbilsägare en hundring per natt, men frågan är väl om kommunen ska konkurrera med campingägarna.

Societetsparken nya och påkostade perennrabatter som varit minst sagt vanvårdade i sommar. Det kalmarföretag som kontrakterats för skötseln har verkligen misskött sitt uppdrag då ogräset mitt i sommaren växte två och en halvmeterhögt. Energibolagets servicechef lyckades emellertid få tag i en lokal trädgårdsfirma som fick fason på rabatterna.

Turistbyrån i Borgholm som har söndagsstängt i Ölands turistcentrum, ja, till och med vid Victoriadagen. Och hur är det egentligen med kännedomen om vilka aktiviteter som erbjuds. Rederiet Solkustturer har i sommar haft trafik mellan Oskarshamn/Oknö och Borgholm med bra beläggning. Under liggetiden i Borgholms hamn var planerna att göra guidade turer och räkkryssningar. Att det knappast blev någon succé kan till stor del tillskrivas det taskiga vädret, men saken blir inte bättre när turistbyråns personal ser ut som fågelholkar när de får förfrågningar, vilket skett flera gånger.

Kustvägen på norra Öland grusades förra året upp på sträckan Äleklinta-Djupvik och är hyfsat farbar, även om en del potthål behöver fyllas upp. Men sträckan Lofta-Sjölunden är bedrövligare än någonsin. Nu är gropaarna så djupa att man får ”bottenkänning” vid en hastighet av blott fem kilometer i timmen. 100 000 spänn lär ju finnas anslaget till förbättringar, men varför blev inget gjort?

Gotlandsfärjan blev som bekant en succé, men det gäller inte KLT:s anslutningsbuss i Nabbelund som smet iväg fem minuter innan färjan lade till vid kaj. Och skyltningen till de båda färjorna har varit minst sagt märklig. I Löttorpsrondellen fanns en skylt för färja till Oskarshamn och vid avtaget i Mellby en till Gotlandsfärjan. Självklart ska det finnas två skyltar i Löttorpsrondellen, ytterligare två i Böda Sand-rondellen som leder resenärerna till Byxelkrok. Och där en skylt mot Solsunds färjeläge och en som visar att man kör rakt fram för att komma till Gotlandsfärjan. Och för de som kom från Gotland var vägvalet inte helt enkelt. Tidigare fanns en skylt som visade att man kör till vänster för att komma till Borgholm, längs den krokiga och smala vägen över Grankulla och Sjöstorp. Skylten skulle naturligtvis vara vänd mot Byxelkrok, men nu fanns det ingen skylt alls...

Ja, grinigare än så här kan det väl inte bli. Finns det då inget postivt att säga om denna sommar? Jovars, alvarsmarkerna har väl aldrig någonsin bjudit på en sådan fantastisk blomsterprakt. Och köpmännen har alla anledning att gnugga sina händer. Eller som en av dem uttryckte saken: Det här var den bästa sommaren på 102 år!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons