Annons

Visionen om ett enat Öland

Insändare • Publicerad 25 maj 2009

Debatten har tagit fart om Öland- en kommun vilket vi uppskattar. I många av de möten vi haft med medborgarna så efterfrågas vår vision om ett enat Öland. Vad tror vi ska bli så mycket bättre med En kommun, hur gynnar detta ölänningarna med mera?

Tanken om Öland- en kommun har funnits hos oss en längre tid, då vi ser Öland som en enhet, ett landskap, en ö. Om man så bor i Persnäs eller i Stenåsa så anser man sig själv som ölänning och är oftast stolt för detta. Därför blir vi lite ledsna över att läsa i tidningarna att man inte litar på varandra från respektive kommun. De från norra Öland uttalar att ”de där Mörbylångaborna går ju inte att samarbeta med”, samtidigt som invånare från södra Öland misstänkliggör Borgholmsborna med uttalanden som ”dom vill bara åt våra skattebetalares pengar för att finansiera sin egna dåliga ekonomi”. Denna Vi-och-dom-mentalitet är olycklig och grundar sig, som oftast, i okunskap om varandra. Den ekonomiska situation som båda Ölandskommunerna står inför är allt annat än bra. Sen kan någon kommun ha vissa fördelar i och med ökad inflyttning, och en annan nackdelar med tanke på andel äldre i befolkningen, dvs om man vill se det på så vis. Från vår horisont så är ALLA ölänningar, gammal som ung, en fördel och en resurs. Det invånare i Mörbylånga kommun glömmer är att vi redan idag betalar ett flertal miljoner till fattigare kommuner via det statliga skatteutjämningssystemet. Vid en sammanslagning så blir vi en normalstor kommun med en jämn ålders- och skattefördelning, vilket innebär att utjämningen kommer bli i stort sett plus-minus-noll.

Annons

Vilken är då vår vision om ett enat Öland?

Vi ser att behoven av samordning av vård, skola och omsorg ökar och vi tror att det går att få en effektivare kommunal hantering av dessa välfärdsfrågor. Det blir lättare att använda våra resurser (pengar och personal) för att täcka hela Ölands behov. Detta kan då skapa utrymme för att utveckla den kommunala servicen och skapa en ökad valfrihet för våra medborgare. Vi vill minska på den kommunala byråkratin, vi vill skapa fristående enheter både inom äldreomsorg som inom barnomsorg. Vi ser inga hinder för fortsatt utveckling av de båda större orterna Borgholm och Färjestaden, inte heller för Löttorp, Mörbylånga, Degerhamn samt längs hela östra sidan av ön. Vi vill locka nya företagare till ön med goda möjligheter till att driva sitt företag, vi vill stimulera de företag och industrier som redan finns etablerade. Vi ser att Öland ska fortsätta växa invånarmässigt och börja klättringen mot 30 000 invånare. Vi vill utveckla föreningsliv, natur och kultur. Turismen är en självklarhet där Borgholms kommun har försprång gentemot Mörbylånga och där vi tror södra kommunen kan ha en hel del att lära av sin granne i norr. Allt detta kan göras var för sig, men blir mycket enklare om vi är enade som en kommun.

Blir inte en sammanslagning ett hot mot demokratin undrar många, och en hel del påstår att så är fallet. Båda kommunerna har 49 ledamöter i sitt fullmäktige. Totalt sett finns det 800 politiska uppdrag som fördelar sig på de två kommunerna. 800!!!! I regionen Västra Götaland, som till invånarantal och storlek är oändligt mycket större än Öland, är antalet politiska uppdrag strax över tusen och där hör vi inget om att demokratin är hotad. Sanningen är nog den att vi har för många politiska uppdrag på Öland och att det tvärtom skulle stärka demokratin om dessa halverades.

Sen till diskussionen om var ska kommunhuset/stadshuset ska ligga? Det är för oss ingen stor fråga. Vi har idag två hus som hyser viss del av båda kommunernas kansli och förvaltningar och vi behöver ha kvar båda dessa i drift. Det blir alltså inte aktuellt att bygga ett nytt kommunhus för 100 miljoner. För medborgaren spelar det ingen större roll om kommunledningskontoret är i Borgholm eller i Mörbylånga, för handen på hjärtat; hur många besöker kommunhuset kroppsligen? Inte speciellt många, utan kontakterna sker via telefon, Internet, e-post och brev.

När ser vi då att ett enat Öland är aktuellt? Vi tror inte på att skynda på processen så vi hinner till valet 2010, utan ser hellre att vi får en god förberedelsetid att genomföra detta på. Vi vill tillsätta en sammanläggningsdelegation som får i uppdrag att skissera på hur förvaltningarna och den politiska nivån ska organiseras, och förbereda för ett gemensamt val 2014 med start för en kommun den 1 januari 2015. Under åren fram till dess ska ökad samverkan och ökat samarbete ske.

Med förhoppning om ett JA den 7:e juni

Henrik Yngvesson (M)

Färjestaden

Eddie Forsman (M)

Borgholm

Annons

Johan Gustafsson (M)

Färjestaden

Eva Karlström (M)

Borgholm

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons