Annons

Vilken människosyn präglar Sandahl?

Insändare • Publicerad 27 oktober 2009

I lördagens tidningar (Barometern och Ölandsbladet) fanns en artikel om Dag Sandahls omdömeslösa språkbruk när det gäller kyrkans beslut att viga människor av samma kön. Händelsen utspelades vid kyrkomötets mötesbyrå och två kvinnor tillika arbetskamrater har rapporterat händelsen till biskopen i Växjö stift Sven Thidevall. All heder till dessa två kvinnor som lyft fram Sandahl i ljuset så att vi alla kan ta del av det som skett. Sandahl själv förringar det hela och säger föraktfullt att kvinnorna skvallrat om honom för arbetsgivaren.

Dels förnedrar och kränker han en hel grupp människor som i hans ögon har ”fel sexualitet” alltså hets mot folkgrupp. Dels förnedrar, kränker och idiotförklarar han människorna på norra Öland när han menar att han måste använda grovt språk för att bli förstådd. Hur tror han att han i fortsättningen kan sköta sin uppgift som själavårdare, vem har förtroende att dela sina innersta känslor och tankar med en präst som uttrycker sig så vulgärt, gränslöst och respektlöst.

Annons

Dels förstår han inte att han inte är privat någon annanstans än hemma i sin bostad med sin familj. Så fort han lämnar sitt hus är han prästen Dag Sandahl dygnet runt med allt vad det innebär. Det ingår i sin roll som präst.

Vilken människosyn präglar Sandahl? Är han lämplig att möta ungdomar (konfirmander) när han förmedlar sitt synsätt om människors lika värde. Hur känns det för en 14-åring som kanske själv är osäker på sin sexualitet att möta ortens präst med sådana värderingar? Vi är övertygade om att ungdomarna som konfirmerats av Sandahl är bestörta över hans sätt att uttrycka sig och känner sig besvikna på Dag Sandahl.

Det sorgliga och tragiska i detta är att Sandahl inte verkar förstå vad han gjort sig skyldig till.

Han talar om sin rätt till sitt språk. Han förstår inte att hans smutsiga och avskyvärda språk också får konsekvenser för honom själv, han uttrycker heller ingen ånger utan bekräftar åter i artikeln att han har sin fulla rätt att använda ett fördömande tal om och till människor. Han kanske inte tycker att han uttryckt sig illa utan detta är en sann bild av prästen på norra Öland.

Det skrämmer oss att han dessutom upprepade sitt ovärdiga uttryck vid två tillfällen under samma möte. Vilka flera ”lik” har han i garderoben? Människor har i hela världen rätt till sina känslor och tankar MEN inte att säga eller uttrycka vad som helst.

Vem vill ha en kyrkans man med sådana här värderingar om sina medmänniskor? Ingen, antar vi. Det blir intressant att följa biskop Sven Thidevalls arbetsgivareansvar gentemot Sandahl.

Tala Sandahl ”till rätta” är ingen lösning, hans djupa inre har säkerligen dessa värderingar och det löses inte med ett eller några samtal. Kyrkan väljer nu vad som skall hända med Dag Sandahl och folket kan utifrån vad som händer välja att vara kvar eller lämna kyrkan.

Rose-Marie och Håkan

Byxelkrok

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons