Annons

Vi vill låta alla komma till tals

Insändare • Publicerad 7 juli 2009

Öppet brev – mest till Lisbeth Lennartsson och lite till Eddie Forsman

Med anledning av bland annat Ölandsbladets artikel ”Skräckfilm” upprör kommunalråd den 2 juli.

Annons

Jag förstår att det skapar reaktioner hos er att se filmen som Rällaskogens Vänner har länkat till på YouTube. Vad jag inte förstår är varför ni inte frågar Stefan Olof Lundgren vad han menar med filmen utan i stället ifrågasätter Rällaskogens Vänner. Vi har uppmanat folk att kommentera eller skicka in insändare till bloggen. Vi vill att sidan ska vara ett forum för allas åsikter i frågan om Rällaskogen! Vilka är vi i styrelsen att sitta och censurera vad människor har för åsikter i frågan?!

På referensgruppsmötet på Ekerum erbjöd jag mig också att lägga ut information från Ekerum på bloggen eftersom de diskuterade hur de lättast skulle kommunicera med alla i området. Alla är välkomna med ”insändare” och kommentarer! Även anonymt.

Jag vet att du Lisbeth ibland väljer att inte publicera kommentarer du får på din blogg. Du svarar inte heller alltid på frågor som skickas till dig via mejl.

Enligt dig så sjunker vår förenings trovärdighet när vi publicerar länken till den här filmen. Själv anser jag och resten av styrelsen att vår trovärdighet sjunker om vi inte låter alla komma till tals. Länken ligger under etiketten ”Insändare till bloggen” och tydligare än så kan vi inte visa att det är en åsikt uttryckt av någon annan än styrelsen. Yttrandefriheten är något vi ska fortsätta vara rädda om även om vissa yttranden kan kännas obekväma.

Själv skriver du Lisbeth också på din blogg att ”Tyvärr undergräver den nya ordföranden alla möjligheter och försök till dialog.” Jag skulle väldigt gärna vilja veta vad jag har gjort som får dig att skriva på det viset. Jag vet att jag envisats med att ställa samma frågor om och om igen och vid olika tillfällen med hopp om att få ett svar av dig (eller Eddie?), som visar att ni själva har tagit fram fakta och inte bara förlitat er på exploatörernas uppgifter i stället för att läsa samrådsyttrandet från länsstyrelsen och kommunens egen MKB. Det som är bra för exploatörernas företag är ju inte med självklarhet bra för Öland och Borgholms kommun! Ni hänvisar alltid till effekter som jag tolkar mest kan härledas till utbyggnaden av ”Ekerums gamla Golfområde”. Jag kan inte se att ni försökt utröna vad själva exploateringen av områdena i skogen ger för effekter för kommunen (omr. 2, 3, 10, 11, 12 i den fördjupade översiktsplanen Rälla – Stora Rör). Om ni två tänker fortsätta tala er varma för byggnationen på de områden jag räknat upp, på det kommande samrådsmötet, så vore det bra om ni tänker över de frågor som ställts hittills. Samma frågor lär nämligen komma en gång till eftersom vi hittills inte fått några bra svar på dem.

Du fortsätter sedan ”Synd att den förre ordföranden för Rällaskogens Vänner avgick så hastigt. Han ville verkligen försöka att föra en seriös och ärlig dialog och driva frågan fram till möjliga lösningar.” Om ni hade en så bra dialog så finns det väl absolut inget som hindrar att ni fortsätter den? Bara för att Olle har valt att försöka dra igång ett lite större projekt för samhället och valt att inte sitta med i Rällaskogens Vänners styrelse på grund av detta så betyder det ju inte att vi har avslutat vårt samarbete. Prata gärna med Olle om det känns bättre! Olle och styrelsen kommer att fortsätta att samarbeta när det finns anledning och möjlighet till detta och dessutom kommer vi att hålla varandra informerade i frågor som gäller Rällaskogen.

Vidare skriver du att jag ”skriver insändare där viktiga bitar glöms, till exempel att många valde att gå hem när missnöjespolitikern spårade ur” (på samrådsmötet).

Per Lublin (jag föredrar att vara rakt på sak och använda namnen på de personer jag menar) var vad jag vet inte den som pratade eller agerade när folk började gå hem. Om jag minns rätt så började folk bryta upp när Rälla skolas rektor hade avslutat sitt tal och vår dåvarande ordförande Olle Gustafsson ville fortsätta tala och om detta var en väldigt viktig bit så förstår jag att jag enligt dig missat en mängd andra viktiga saker i min insändare. Jag tror dock inte att min ”miss” i detta fall påverkade innehållet i min insändare nämnvärt.

Lisbeth, du skriver också i din blogg att ”Det är lätt att se att denne missnöjespolitiker arbetar nära tillsammans med Rällaskogens Vänners nya ledning.”

Nu skulle jag inte skämmas om så vore fallet, men ditt uttalande är ju helt taget ur luften. Ja, jag har pratat några gånger med Per Lublin och senaste gången jag bytte ett par ord med honom var på samrådsmötet i Högsrum. Eftersom han finns med i informationslistan/medlemslistan för Rällaskogens Vänner så får han dessutom mejl av mig när jag skickar ut information till medlemmarna. Även du är välkommen att ligga med i informationslistan. Det finns inget medlemstvång – vår information är gratis.

Annons

Personligen delar jag vissa av Pers åsikter och skulle som sagt inte skämmas för att samarbeta med honom i en fråga där vi är av samma åsikt. Jag har vid tillfälle påpekat för honom att jag kan tycka att hans agerande ibland drar fokus från kärnfrågorna, men detta agerande är han ju inte ensam om. Efter att ha bevistat två fullmäktigemöten de senaste månaderna så är det flera politikers agerande och uttalanden mot/om Per under dessa offentliga möten som fått mig att häpna.

Hur ni än bär er åt mot varandra så betackar jag mig för att du Lisbeth försöker göra mig till slagträ i er offentliga vendetta! Jag samarbetar med alla som har något att tillföra i frågan om Rällaskogens bevarande. Jag analyserar inte människan bakom åsikten eller väger in deras åsikter i andra frågor än de som är relevanta för samarbetet om Rällaskogens bevarande! Jag står inte på Pers sida och jag står inte på din sida utan jag står på Rällaskogens sida!

Med vänlig hälsning

Yvonne Thoor

Ordförande Rällaskogens Vänner

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons