Annons

”Vi vill ha Oasen kvar”

Insändare • Publicerad 19 oktober 2007

För det första så vill jag nämna att vi som vill ha Köpingskolan kvar inte är ute efter att stänga verksamheten Oasen, det skulle vara fruktansvärt för de barn som behöver denna hjälp.

Jag vill påpeka att vi har aldrig nämnt att det är några obsklasser som går på Oasen, detta är sådant som vissa framhåller men det har inte vi gjort! Men när man pratar med skolchefen och skolnämnden så säger de (inte alla) att man först och främst inte kan ta hänsyn till de mjuka värden som vi vill framhålla utan att det är ekonomin som styr. Vi hade även ett förslag där vi tog upp att de barn som är på Oasen kunde ha sin verksamhet i någon av lokalerna på Köpingskolan, där kan man sitta i lugn och ro och blicka ut över havet och det är rogivande när man behöver en stund för sig själv, men detta sågs ej som en möjlighet. Det vi vill med det förslaget som ligger på bordet nu är att man istället skall avvara den längan i högstadiet som är avsedd för de mindre barnen och göra den till en Oas för de barn som behöver detta.

Annons

Hela våra liv så kommer vi vara runt männsikor som på något vis behöver mer vård eller omsorg än andra och jag tycker att vi redan i skolan kan visa barnen att det finns de som är olika och lära dom ta hänsyn till detta. Vi tänker även på de barn som förslagsvis skall flytta upp till högstadiet och då pratar vi inte bara klass 5-6 utan det kan även röra sig om F-1, 2-3:or samt 4:or. Jag tror inte att en 10 åring kommer att gå ut och leka på samma skolgård som en från klass 9. En elev i 5-6 ser upp till högstadieleverna och vill vara lika stor som dem. Vi vet ju att barn inte gör som vi säger, de gör som vi gör. Varför kan inte de få vara barn, måste de bli vuxna så fort de börjar skolan? Om vi nu ”packar barnen” som det så fint heter så tror jag att vi i längden behöver en mycket större Oasenverksamhet än vad vi har idag pga den press vi sätter på våra barn att de skall bli stora och kunna ta ansvar för allt de gör, men hur skall de klara det? Hur många vuxna klarar av den pressen i yrkeslivet?

Om man ser till vilken bra skola vi har så tycker jag att politikerna skall ställa sig frågan varför man drar in på dessa enheter istället för att satsa på att göra den ännu bättre! Skolan har alltid hållt sin budget med bra resultat, varför ska man behöva lida för att man gör ett gott jobb? Vi har en möjlighet att lyfta Mörbylånga kommun som en kommun där man ser till barnens bästa, ta till vara på detta! Fick jag önska så skulle jag vilja att alla enheter fanns kvar, Köping, Kosmos och Oasen för dessa är en viktig funktion för våra små samhällsmedborgare. Vi önskar att alla de som sitter och beslutar om detta kunde lyfta ögonen från pengarna ett tag och se till barnen istället. Utan dom så har vi ingen framtid!

Annelie Johansson

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons