Annons

Mäns våld mot kvinnor: ”Vi säger stopp!”

Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämnställt samhälle. Mäns våld mot kvinnor är också en krass, normaliserad verklighet för alldeles för många kvinnor. Under 2018 dödades 22 kvinnor i Sverige av en man som de haft en nära relation med (Brå). Det måste få ett stopp.
Publicerad 19 november 2019 • Uppdaterad 21 november 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Mäns våld mot kvinnor ska upphöra”.
”Mäns våld mot kvinnor ska upphöra”.Foto: Marcus Palmgren

Ingen kvinna ska behöva höra nedsättande kommentarer, ingen kvinna ska behöva bli kontrollerad, ingen kvinna ska behöva bli slagen, våldtagen eller dödad. Varje gång en man tar sig rätten att utnyttja sin fysiska och psykiska makt sker ett övergrepp för mycket. Vi måste sluta ifrågasätta kvinnan som inte lämnar den man som slår, och istället ställa oss frågan varför mannen slår. Vi måste ifrågasätta det fysiska, psykiska och sexuella våldet som mer än vart femte kvinna tvingas utstå under sin livstid. Vi måste få mäns våld mot kvinnor att upphöra. Vi måste säga stopp.

Vi måste rannsaka vårt beteende när vi ställs inför andra mäns maktutövande. Vi måste reagera på de attityder och beteenden som begränsar kvinnors rättigheter. Vi män måste vara goda förebilder för dagens barn och ungdomar så att de växer upp till vuxna som respekterar kvinnor och som ser till alla människors lika värde. Kärlek börjar inte med bråk.

Annons

Samtidigt som kvinnor utsätts för våldet, så är det också kvinnor som driver kampen för att våldet mot dem ska upphöra. Männens röst i debatten är alldeles för svag. Vi män behöver visa vår närvaro och ta vårt ansvar. Vi som står bakom detta upprop är män som arbetar i organisationer som har möjlighet att påverka attityder och beteenden. Vi ska ta vårt ansvar, dels i våra uppdrag, men framför allt som män. Och vi behöver visa att vi är fler.

Män, anslut er till det som borde vara självklart för alla människor – Mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Vi säger STOPP.

#attse #vågafråga #modattagera

Anders Henriksson, 2:e vice ordförande SKL

Carsten Wieger, Platschef Södra Cell

Christoffer Nikolausson, avdelningschef Länsstyrelsen Kalmar län

Fredrik Modéus, Biskop Växjö stift

Håkan Lundgren, Sydosts regionordförande LRF

Jonas Tunestål, VD KLS Ugglarps

Annons

Martin Åkerlund, klubbchef IK Oskarshamn

Patrik Oldin, polisområdeschef Kalmar Kronoberg

Peter Magnusson, platschef Scania

Stefan Johnson, turistchef Kalmar

Åke Andersson, VD Destination Kalmar

Örjan Molander, chef Kalmar läns museum

Annons
Annons
Annons
Annons