Annons

Vi är alla ölänningar!

Efter en månads intensivt argumentationsutbyte mellan ja- och nej-sidan återstår nu bara avgörandet av en av våra verkligt viktiga utvecklingsfrågor på Öland: Vågar vi ta steget för att möta framtiden som en gemensam kommun?
Publicerad 25 maj 2019
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ja-sidan när de presenterade sina förslag vid en presskonferens i Stora Rör.
Ja-sidan när de presenterade sina förslag vid en presskonferens i Stora Rör.Foto: Alexander Jensen

Vi som röstar JA till en kommun har i debattartiklar och informationsmaterial lagt fram våra argument och våra utgångspunkter i form av faktaunderlag från myndigheter och olika organisationer. Vi har diskuterat demografiska utmaningar, risker för arbetskrafts- och kompetensbrist, värdet av en större kommunal pengapåse och samordnade investeringar, demokrati- och glesbygdsfrågor i en gemensam kommun samt fördelar med en ny kommunal organisation och nya arbetssätt. Vi har resonerat om tillväxt, näringsliv, kultur, fritid och varumärket Öland, om inflyttning och utflyttning, om kommunal service, bostäder och infrastruktur, om öländskt inflytande regionalt och nationellt, om skillnaden mellan samgående och samverkan – och vi har diskuterat kommunhuset.

Vi har lyft och vänt på snart sagt varenda sten. Det är riktigt att vi inte har svaren på alla frågor i förhand. Men det är också så vi som är aktiva på JA-sidan vill att det ska vara. Vi varken kan eller vill påtvinga medborgarna i Ölands kommun en färdig lösning. Vi tror på demokratin och på en bred samhällsdialog om hur vi tillsammans ska forma den juvel vi hugger fram ur den öländska kalkstenen när vi säger JA till att äntligen förena Öland i en kommun. Vi tror på att lösningarna blir bäst av att få belysas i alla tänkbara perspektiv och diskuteras från norr till söder, över kommun- och partigränser, mellan medborgare, näringsliv och kommunala tjänstemän. Säger vi JA på söndag har vi fyra mycket spännande år framför oss för att tillsammans bestämma hur vi bäst skapar en robust kommun som tar tillvara på hela Ölands tillgångar och som står redo att möta framtiden.

Annons

Ett JA ger oss en unik möjlighet att ersätta allt det som vi inte tycker är bra i dagens två kommuner. Med mod, ömsesidig respekt, ärlighet och öppet sinne kan vi utveckla det som behöver utvecklas, behålla det som är bra och avveckla det som är dåligt. Vi har en fantastisk chans att skapa en ny och bättre kommunstruktur som ger större kapacitet, vassare kompetens och mer kraft att skapa tillväxt och välfärd på Öland.

Men låt oss nu lyfta blicken från detaljerna och istället känna efter hur vi verkligen vill ha det. Vill vi se framåt tillsammans, som ett Öland som delar mål, möjligheter och utmaningar, som stöttar och hjälper varandra?

Det är inte dagens situation vi ska ha för ögonen när vi går och röstar. Vi måste tänka på vad som långsiktigt – om tio eller tjugo år – är bäst och rätt.

Vi har ett Öland, inte två. Med hjärtan som klappar för Öland kan vi bygga en gemensam framtid på samhörighet och medkänsla. Vi står sida vid sida, i vått och i torrt. Vi lär av varandra. Tillsammans blir vi starkare. Vi utvecklar Öland tillsammans.

Sist och slutligen är vi alla ölänningar. Varför skulle vi inte gå samman?

Matilda Wärenfalk (S)

Carl Malgerud (M)

Anna-Kajsa Arnesson (C)

Eva-Lena Israelsson (S)

Henrik Yngvesson (M)

Annons

Marcel van Luijn (M)

Carina Adolfsson Elgestam (S)

Marwin Johansson (KD)

Lenamarie Wikström (M)

Per-Olof Johansson (S)

Anders Nyholm (M)

Eric Dicksson (KD)

Lars Lindqvist (SD)

Anne Wilks (MP)

Sebastian Hallén (L)

Annons

Felix Everbrand (C)

Ulf Elgehed (MP)

Nina Åkesson Nylander (KD)

Johan Åhlund (C)

Emmy Ahlstedt (C)

Håkan Lindqvist (S)

Ulrik Brandén (M)

Roger Gustavsson (C)

Per-Olov Johansson (C)

Marcus Persson (C)

Annons

Johan Gustafsson (L)

Hans-Ove Görtz (M)

Bo Sjölin (KD)

Annons
Annons
Annons
Annons