Annons

VD:n måste ta ansvar

Insändare • Publicerad 27 januari 2009

I ett företag har den högste chefen, den verkställande direktören, ett särskilt ansvar och ska se till att allt i företaget sköts på rätt sätt. Det spelar ingen roll vem som i praktiken gör fel – det är VD:n som ska se till att det finns en organisation som gör att det blir rätt. Klarar man inte det uppdraget är man inte lämplig som VD.

Alla fel som påpekas i revisionsrapporter om Ölands Skördefest är alltså Gustaf Öholms ansvar, eftersom han är VD i det bolag som ägde Skördefesten. Detta även om det hade varit så att Anne och Jörgen bara sett till egen vinning.

Annons

Och om Anne och Jörgen är så fruktansvärt starka personer att Gustaf inte rått på dem, vilket till exempel Rolf Edmark antyder, så visar det bara att Gustaf Öholm inte klarat VD-rollen. En chef måste om så behövs kunna sätta ner foten och bestämma saker.

Att den som varit ansvarig för Skördefestens förluster under de senaste åren – Gustaf Öholm – nu vill köpa tillbaka den är märkligt. En sådan affär skulle antagligen innebära dödsstöten för Skördefesten i nuvarande form.

När Öholm och Edmark sedan vill diktera vad och hur tidningarna ska skriva om affären kan man bara ta sig för pannan och undra vilken diktatur de har som förebild.

I fjol tappade Öland 1 000 000 (en miljon) gästnätter och minskade sin marknadsandel. Ett år som Gustaf Öholm i sitt nyhetsbrev beskriver som mycket bra.

Beslut om vem som ska leda ett privat bolag är inte något jag brukar ha synpunkter på. Men i egenskap av turistföretagare, jag driver ett av Ölands största vandrarhem, och i egenskap av ölänning, kan jag bara beklaga att styrelsen i Ölands Turist AB har fortsatt förtroende för sin VD.

Erik Cardfelt

Stora Frö

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons